Unagi: Tajemství japonské delikatesy, která vás okouzlí

Unagi

Unagi je japonské jídlo, které patří mezi nejpopulárnější speciality této země. Toto lahůdkové jídlo se vyrábí z pštrosího bahna, což dává unagi charakteristickou chuť a vůni. Unagi se podává v různých podobách - může být grilované, vařené, smažené nebo kombinované s dalšími ingrediencemi jako například sushi či rýžovými nudlemi. V Japonsku je unagi oblíbenou volbou pro oslavy a slavnostní příležitosti. Jeho chuť a aroma se staly symbolem tradiční kuchyně této země a jsou oblíbeny po celém světě.

Původ unagi

Unagi, neboli připravený sladkovodní úhoř, patří mezi tradiční japonská jídla. Jeho původ se datuje až do období Edo (1603-1868), kdy byl unagi oblíbený zejména mezi měšťany a samuraji. Tradičně se unagi připravuje na grilu s omáčkou z mirinu, sójové omáčky a cukru a podává s rýží v bambusových nádobách. V posledních desetiletích se unagi stalo populárním po celém světě a je připravován nejen v Japonsku, ale i v dalších zemích.

Tradiční příprava a suroviny

Tradiční příprava unagi, japonského jídla z angreštového úhoře, je velmi důkladná a zahrnuje několik kroků. Začíná se čištěním a masírováním ryb, aby byla odstraněna nežádoucí slizovitost. Poté se ryba nakrájí na filety a griluje na otevřeném ohni s použitím speciální omáčky (tzv. kabayaki), která se skládá z sójové omáčky, cukru, mirinu a sake. Tradiční surovinou pro tuto omáčku je i zázvor a katsuobushi - suchý tuňák v podobě strouhanky. Nakonec jsou filety unagi poskládány na rýži v misce donburi nebo podávány jako samostatné jídlo s nudlemi nebo zeleninou.

Techniky grilování unagi

Grilování unagi, neboli japonského úhoře, je umění samo o sobě. Existuje několik technik, jak připravit tento tradiční pokrm a každá z nich má své tajemství. Jednou z nejčastějších metod je grilování na roštu s glazurou teriyaki. Unagi je nejdříve vařený v páře a poté opatrně položený na rošt, kde se griluje krátkou dobu na každé straně. Glazura teriyaki dodá jemné sladké aroma a chrání rybu před vysušením. Další technikou je grilování s použitím sake, což je rýžové víno. Ten smaže úhořův povrch a pomůže vytvořit kůrku kolem masa, která pomáhá zachovat šťavnatost uvnitř. Bez ohledu na to, kterou metodu si vyberete, grilovaný unagi patří mezi nejoblíbenější pokrmy v japonské gastronomii.

Unagi v japonské kuchyni

Unagi je označení pro grilovanou úhoří rybu v japonské kuchyni, která se používá především jako ingredience do sushi a donburia. Toto tradiční jídlo je oblíbené již po staletí a má svůj vlastní svátek v Japonsku nazvaný Den unagi. Unagi se nejčastěji griluje na dřevěných roštech nad otevřeným ohněm, což dodává jídlu specifickou chuť a aroma. Podává se s rýží, která neobsahuje octovou marinádu, aby nepřebila chuť úhoře. Zajímavostí je, že existuje mnoho mýtů o unagi v japonské kultuře, například že konzumace unagi během letního období pomáhá proti ztrátě energie a vyrovnanosti organismu v horkých dnech.

Oblíbené pokrmy s unagi

Unagi, neboli anglicky freshwater eel, patří mezi oblíbené ingredience japonské kuchyně a může být použit v řadě jídel. Mezi nejoblíbenější pokrmy s unagi patří Sushi s unagi, což je rýže obalená v mořské řase a nahoře ozdobená plátkem grilované sladkovodní úhoře. Dále lze zmínit Unadon, což je horký pokrm obsahující vařenou rýži a kousky grilovaného unagi masa zalité speciálním omáčkou.

Dalším populárním pokrmem obsahujícím unagi je Unakyu, což je sendvič s plátky grilovaného úhoře doplněný zeleninou jako např. okurka či zelí. Pro milovníky polévek pak může být zajímavou volbou Unajū, což je polévka s plátky grilovaného úhoře podávaná s nudlemi.

Unagi se také často nachází ve směsi z rýže (ochazuke), který se připravuje jednoduše: vařenou rýži zalijeme horkou vodou, přidáme na kousky nakrájený unagi a podle chuti dochutíme solí nebo speciální ochucovací pastou (furikake). Pokud chcete ochutnat tradiční japonské jídlo, pak si určitě musíte vyzkoušet unagi a užít si jeho unikátní chuť a strukturu.

Zdravotní přínosy unagi

Unagi, japonské jídlo zahrnující grilovanou úhoří rybu, je nejen chutné, ale také má mnoho zdravotních přínosů. Unagi obsahuje vysoké množství bílkovin, vitamínů a minerálů, což pomáhá udržovat svalovou hmotu a zlepšuje metabolismus. Dále obsahuje omega-3 mastné kyseliny, které jsou prospěšné pro srdeční funkci a snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění. Unagi také obsahuje antioxidanty a zdravé tuky, které mohou chránit tělo před stárnutím buněk a vzniku některých nemocí. Pro tyto důvody se unagi stalo populárním jídlem nejen v Japonsku, ale i po celém světě jako součást zdravé stravy.

Unagi ve světě

Unagi je pojmem, který se v poslední době stává čím dál tím více populárním nejen v Japonsku, ale také po celém světě. Jedná se o jídlo, které má kořeny již v tradiční japonské kuchyni a zahrnuje grilovanou sladkovodní úhoří rybu. Unagi se podává různými způsoby, například jako suši nebo ve formě unagidonu (grilované úhoří maso na rýži).

V posledních letech se unagi stalo tak populární, že dokonce i některé restaurace na Západě nabízejí tento japonský delikatesu. Nicméně, kvůli přemnožení úhořů a následnému ohrožení jejich populace, je tato ryba často označována jako ohrožený druh. To znamená, že je důležité najít způsob jak ochránit unagi a zachovat tradiční japonskou kuchyni pro budoucí generace.

Přestože je unagi velmi chutné a oblíbené jídlo mezi mnoha lidmi na celém světě, měli bychom si být vědomi dopadu na životní prostředí a hledat alternativy ke grilované úhoří rybě.

Celkově lze říci, že unagi je velmi oblíbeným tradičním jídlem v japonské kuchyni. Jeho chuťové vlastnosti a přínosy pro zdraví mu zajistily místo na stolících rodin nejen v Japonsku, ale i po celém světě. Přestože proces přípravy může být náročný, mnoho lidí si rádo dopřeje toto lahodné jídlo v restauracích a doma. Je to skvělá volba pro ty, kteří hledají nové způsoby, jak ochutnat rybu a zároveň si užít autentickou japonskou kuchyni.

Zdroje

Pokud hledáte neobvyklé jídlo, ve světě gastronomie existuje mnoho specialit, které stojí za vyzkoušení. Jedním z nich je i japonské jídlo unagi. Unagi je připravováno z lososa s dlouhým tělem a má charakteristickou sladkou chuť. Jeho hlavní složkou je však úhoř, který pro konzumaci předchůdce tohoto jídla již Japonci používali od dob, kdy se na trhu objevily první úhoři. Dnes již existují mnohé recepty na přípravu unagi a jejich autentická chuť si získala oblibu po celém světě. Pokud chcete ochutnat něco nového a exotického, určitě byste neměli minout možnost ochutnat unagi.

Publikováno: 01. 11. 2023

Kategorie: gastronomie

Autor: Lenka Vlčková

Tagy: unagi | japonské jídlo