Pekáč: Tajemství křupavé kůrky a šťavnatého masa.

Pekáč

Historie a původ pekáče

Pekáč je taková kouzelná nádoba, bez které si spousta českých kuchyní ani neumí představit vaření. Jeho příběh je vlastně docela zajímavý - už naši dávní předkové vymysleli, že v hliněné nádobě upečou chleba a maso líp než někde na kameni. Ty první pekáče byste dneska asi nepoznali - byly to vlastně takové placaté hliněné mísy bez víka. Jak šel čas a člověk objevoval nové možnosti, začaly se pekáče měnit. Nejdřív přišly na řadu kovové a litinové, pak ty se smaltovaným povrchem, které líp držely teplo a vydržely víc než ty hliněné. Dneska si můžete vybrat pekáč přesně podle svého gusta - od klasické keramiky přes praktické sklo až po moderní silikonové formy nebo bytelné kovové nádoby. Ať už máte doma jakýkoliv, určitě vám pomáhá vykouzlit spoustu dobrot pro celou rodinu.

Materiály pro výrobu pekáčů

Když si vybíráte pekáč do kuchyně, je fakt důležité koukat na to, z čeho je vyrobený. Každý materiál má svoje pro a proti, což pak ovlivňuje, na co se vlastně hodí. Smaltované pekáče jsou mezi lidmi oblíbené, protože vydrží hodně a nemusíte se s nimi moc patlat. Super poslouží, když pečete maso nebo děláte nákypy, ale zvládnou i sladké dobroty. Litina je kapitola sama pro sebe - pekáče z ní jsou špička na chleba nebo maso, protože krásně drží teplo všude stejně. Musíte se o ně ale trochu starat, jinak vám začnou chytat rez. Nerezové pekáče jsou taková klasika do každé kuchyně - jsou bytelné a umyjete je raz dva. Jen pozor, jídlo se v nich rádo chytá, takže se hodí mít po ruce pečící papír. Než se rozhodnete pro konkrétní materiál, zamyslete se, jak často budete péct a co vlastně chcete připravovat. Prostě si vyberte takový pekáč, který bude sedět přesně vašemu stylu vaření.

Typy a tvary pekáčů

Když se ponoříte do světa pečení, zjistíte, že pekáče nejsou jen obyčejné nádoby. Každý kuchař vám potvrdí, že správně zvolený pekáč dokáže hotový pokrm posunout na úplně jinou úroveň. V kuchyňských potřebách najdete pekáče z kovu, keramiky, skla nebo silikonu, přičemž každý má své kouzlo. Klasické kovové pekáče jsou mezi kuchaři oblíbené hlavně kvůli své výdrži a skvělému vedení tepla - perfektní volba pro pečení při vysokých teplotách. Když toužíte po dokonale propečeném mase nebo zelenině, sáhněte po keramickém pekáči. Ten si poradí s pomalým pečením a jídlo v něm zůstane dlouho teplé. Ve skleněném pekáči zase krásně uvidíte, jak se vaše jídlo peče, a přitom nezruinujete peněženku. Pro ty, kdo neradi drhnou připálené zbytky, jsou tady silikonové pekáče - ohebné a super skladné. A nezapomeňte, že tvar není jen pro parádu. Kulaté pekáče jsou jako stvořené pro dorty a koláče, kdežto do hranatých nebo obdélníkových šoupnete klidně celé kuře se zeleninou. Prostě si vyberte takový, který sedne vašemu stylu vaření.

Výhody pečení v pekáči

V každé pořádné české domácnosti najdete pekáč, a není se čemu divit. Je to totiž parádní pomocník do kuchyně. Když v něm pečete, všechno se udělá krásně stejnoměrně - ať už chystáte nedělní řízky, zapékanou zeleninu nebo třeba bábovku. Co je super, vysoké okraje pekáče pohlídají, aby šťáva z masa nikam neutekla a maso zůstalo pěkně šťavnaté. Když potřebujete upéct větší kus masa, třeba husu nebo krůtu, pekáč je na to jako dělaný. A nemusíte se stresovat, že se vám jídlo připálí - stačí mít dobrý, bytelný pekáč. Dneska si můžete vybrat z různých druhů - klasické smaltované, z nerezu nebo třeba z litiny. Každý má něco do sebe, záleží, co vám sedne. Ať už sáhnete po kterémkoliv, s pekáčem bude vaše vaření pohoda a jídlo se vždycky povede.

Vlastnost Pekáč Hrnec
Tvar Obdélníkový, čtvercový, oválný Vysoký, válcovitý
Použití Pečení masa, zeleniny, moučníků Vaření polévek, omáček, příloh
Materiál Kov, sklo, keramika Kov, sklo, keramika

Tipy pro výběr pekáče

Vybrat si správný pekáč není žádná věda, ale pár věcí byste měli zvážit. Z čeho je vyrobený, to je základ. Nerez je super volba - vydrží všechno a nemusíte se s ním moc párat. Když sáhnete po litině, dostanete parádní pomocník na pečení při pořádně vysokých teplotách, protože skvěle rozvádí teplo. Smaltované pekáče zase vypadají moc hezky a jejich údržba je hračka. A jak velký pekáč potřebujete? To záleží na tom, pro kolik lidí běžně vaříte a co v něm chcete péct. Když vaříte jen pro sebe nebo ve dvou, bohatě vám vystačí tří až čtyřlitrový. Máte-li větší rodinu, běžte do pětilitrového nebo klidně většího. A jaký tvar se vám hodí? Klasika je obdélník - ten zvládne prakticky všechno. Na buchty a koláče je nejlepší kulatý a když často pečete kuře nebo kachnu, pořiďte si oválný.

Správná údržba pekáče

Kvalitní pekáč patří mezi poklady každé kuchyně. Aby nám dobře sloužil, musíme se o něj správně starat. Když si pořídíte nový, nejdřív ho pořádně umyjte teplou vodou a běžným přípravkem na nádobí. Po umytí ho nezapomeňte důkladně opláchnout a vytřít dosucha. Hned po vaření nebo pečení z něj odstraňte všechny zbytky. Nejlíp uděláte, když ho necháte chvíli odmočit v teplé vodě s trochou jaru. Dávejte pozor na ostré drátěnky a silné čističe - ty by mohly poškodit povrch. Radši sáhněte po měkké houbičce. Většina dnešních pekáčů se dá bez problémů mýt v myčce, ale radši si to ověřte v návodu. Po umytí pekáč vždycky pořádně vysušte, ať na něm nezůstanou mapy od vody. Schovejte ho někam, kde je sucho a proudí vzduch. Když se o pekáč takhle hezky postaráte, vydrží vám roky a roky a jídlo v něm bude pokaždé jako od šéfkuchaře.

Pekáč je jako bitevní pole kuchaře, na němž se odehrává boj o šťavnatost masa a křupavost kůže.

Radomír Dvořáček

Inspirativní recepty s pekáčem

Bez pekáče si to v naší kuchyni už ani neumím představit. Je to vlastně úplná klasika - hodíte tam maso nebo zeleninu a nemusíte se o nic starat. Všechno se krásně propeče, šťávička zůstane tam, kde má, a jídlo chutná přesně tak, jak má. Fakt super věc na pečení buchet, masa i zeleniny, prostě na cokoliv vás napadne. Co se mi na pekáči líbí nejvíc? Že se nemusím bát, že by se mi něco připálilo, a když dovaříte, jen ho prostě umyjete vodou a jdete. Když si budete vybírat vlastní pekáč, mrkněte hlavně na to, z čeho je vyrobený a jak je velký. Můžete sáhnout po skleněném, keramickém, smaltovaném nebo nerezovém - každý má něco do sebe. Hlavně si dobře rozmyslete, co od něj očekáváte a na co ho budete nejvíc používat. Jasně, není to nejlevnější věc do kuchyně, ale když koupíte kvalitní kousek, vydrží vám fakt dlouho. Ať už si vyberete jakýkoliv, určitě neprohloupíte a čeká vás s ním spousta skvělého vaření.

Publikováno: 12. 03. 2025

Kategorie: jídlo