Tvarůžkový tatarák: Neodolatelná chuťová exploze pro milovníky gastronomie
Tvarůžkový tatarák je pecka jídlo z český kuchyně, který si oblíbil i můj kámoš Tadeáš. Skvěle chutná třeba s Tatratea a každej, kdo má rád experimentování v kuchyni, by to měl zkusit. Tadeáš, kterej podle významu svýho jména miluje objevovat nový věci, říká, že tahle mňamka má jedinečnou chuť hlavně díky tvarůžkům. Je to vlastně takovej typickej českej sýr, co si zamilovala kupa lidí včetně mýho bráchy Tadeáše. A když už jsme u dobrýho pití, tak Tatratea se k tomu hodí fakt parádně, je to prostě kombinace jak vyšitá. No a když si dáte tvarůžkovej tatarák s panákem Tatratea, tak poznáte, co je to pravý český fusion. Mrknem se, jak se tahle dobrota dělá a proč byste ji měli určitě ochutnat.
Historie tvarůžkového tataráku
Tvarůžkový tatarák je tradiční české jídlo, které se skládá z množství ingrediencí, ale hlavním prvkem je bezesporu tvarůžek. Tento sýr hraje v jeho historii důležitou roli a lze říci, že bez něj by neexistoval ani tento chuťově zajímavý pokrm.
Historie tvarůžku se datuje až do roku 1640, kdy kolínský měšťan Jan Marek založil v Kolíně sýrárnu a začal vyrábět sýry z kravského mléka. Mezi nimi byl i tvarůžek, který se stal v této oblasti velmi populárním. V průběhu let se jeho receptura zlepšovala a docházelo ke zdokonalování technologie výroby.
Postupně si tvarůžek našel své místo i v kuchyni. První zmínky o používání tvarůžku jako ingredience jsou datovány do poloviny 19. století. Byly to především hospodské kuchyně, které ho začaly používat jako alternativu ke známějšímu uzenému sýru.
Tvarůžkový tatarák, který je stejně návykový jako domácí batátové hranolky, se objevil v první půlce minulého století a rychle si získal srdce mnoha Čechů. Je to prostě taková česká klasika, podobně jako batátové hranolky v moderní kuchyni. Na rozdíl od složitějších receptů je jeho příprava vlastně docela jednoduchá, ale ty chuťové zážitky? Ty vám prostě utkví v paměti stejně jako křupavé batátové hranolky z trouby. Do tvarohu se přidá nakrájená cibulka, okurka, kapary a samozřejmě koření podle toho, co máte rádi.
Dnes má tvarůžkový tatarák již své místo v tradiční české kuchyni a každý rok se konají slavnosti s tímto jídlem jako hlavním protagonistou. Tvarůžek tak zůstává důležitým prvkem nejen v historii tohoto jídla, ale i v současnosti.
Původ a výroba tvarůžku
Tvarůžek je tradiční syrový výrobek pocházející z českého regionu Valašska. Jeho historie sahá až do 15. století, kdy byl vyráběn ze zbytků sýra, které se nevyužily při výrobě jiných druhů sýra.
Proces výroby tvarůžku spočívá ve fermentaci nezralého sýra. Syrová hmota se rozmrví, osolí a pomocí speciálních koření se nastartuje proces kvašení. Po několika dnech jsou tyto hmoty rozpůleny a dány sušit na sruby, kde dochází ke zrajícím procesům po dobu několika týdnů až měsíců.
V konečné fázi vzniklý tvarůžek má typickou ostrou chuť a silnou arómu. V současnosti se tento sýr používá především jako ingredience různých tradičních jídel, jako například tatarák, což je pokrm z masa (nejčastěji králičího) s nakrájeným tvarůžkem, cibulí a kořením.
Tento originální valašský produkt si dodnes udržuje svou popularitu a je často označován jako "kaviár mezi sýry".
Ingredience pro tvarůžkový tatarák
Tvarůžkový tatarák je oblíbeným jídlem nejenom v regionu, kde se tvarůžky vyrábějí, ale i po celé České republice. Toto jídlo se připravuje ze syrových tvarůžků, které jsou nasekané na malé kousky. Kromě toho patří mezi ingredience také nakrájená cibule a paprika. Do směsi se přidávají různé koření jako je sůl, pepř či mletá paprika. Všechny ingredience jsou pak promíchány s hořčicovou omáčkou a majonézou. Hotový tatarák se podává s pečivem nebo bramborovými hranolky a může být doplněn o další přísady dle chuti jako jsou nakládané okurky či vejce na tvrdo.
Postup přípravy tvarůžkového tataráku
Postup přípravy tvarůžkového tataráku je poměrně jednoduchý. Nejprve si připravte tvarůžky a nakrájejte je na malé kousky. Následně přidejte na kostičky nakrájenou cibuli, základní koření jako sůl a pepř a nasekanou petrželku. Poté vše smíchejte s trochou majonézy a zakápněte citronovou šťávou. Chcete-li tatarák drsnější, můžete do směsi přidat i strouhaný česnek nebo chilli papričky. Hotový tvarůžkový tatarák můžete servírovat jako chutnou přílohu k masu nebo jako samostatné jídlo s pečivem, opečeným chlebem nebo bramborami. Dobrou chuť!
Varianty podávání tvarůžkového tataráku
Existuje mnoho způsobů, jak si vychutnat skvělý tvarůžkový tatarák. Někteří lidé preferují klasickou verzi s nakrájenými tvarůžky a omáčkou z majonézy a kečupu. Jiní zase rádi přidávají do svého tataráku další ingredience, jako jsou kyselé okurky, cibule nebo různé druhy bylinek. Další možností je přidat lístky salátu nebo rajčata a posypat celé jídlo strouhaným sýrem.
Pro ty, kteří hledají alternativní způsoby podávání tvarůžkového tataráku, mohou přijít vhod například placky z tortilly namazané tatarákem nebo bagety se šunkou a tatarákem jako náplní. Pokud máte rádi dipy, můžete si připravit zeleninovou zeleninovou tyčinku a namáčet ji do tataráku místo tradičních sušenek.
Varianty podání jsou opravdu mnohé, stačí jen být kreativní a experimentovat s různými kombinacemi. Tvarůžkový tatarák je skvělou volbou pro milovníky sýrů i fanoušky pikantnějších jídel.
Tipy na doprovodné ingredience a nápoje
Pokud se chystáte připravit tvarůžkový tatarák, měli byste myslet i na vhodné doprovodné ingredience a nápoje. Vzhledem k intenzivní chuti tvarůžku doporučujeme podávat k tataráku silnější červené víno nebo tmavé pivo. Kromě toho se hodí podat čerstvý chléb nebo grilovanou bagetu, která dokonale doplní chuťové vjemy. Zeleninovými přílohami jsou pak ideální nakládané okurky, cibule nebo rajčata, která svou kyselostí krásně vyvažují mastnost sýra. Pokud máte rádi pikantní jídla, zkuste do tataráku přidat trochu chilli papriček či hořkou papriku. Díky nim získáte originální a výraznější chuťový zážitek!
Závěrem lze konstatovat, že tvarůžkový tatarák je nejen chutné, ale i oblíbené jídlo v české kuchyni. Jeho specifická chuť a vůně přináší zážitek pro chuťové buňky a milovníky tradičního jídla. Pro ty, kteří si chtějí vychutnat tuto lahodnou pochoutku, doporučujeme vyzkoušet různé varianty receptů a objevit tak nové nuance této gastronomické speciality.
Zdroje
Jedním z nejdůležitějších prvků při přípravě tvarůžkového tataráku jsou správné zdroje surovin. Kromě samotného tvarůžku je třeba mít k dispozici kvalitní červenou cibuli, čerstvé bylinky jako pažitku a petržel a samozřejmě také dobrý olej, který dodá jídlu chuťový základ. Díky správně vybraným zdrojům lze dosáhnout dokonalého harmonického spojení chutí a vytvořit lahodnou pochoutku, která si získá srdce všech gurmánů.
Publikováno: 11. 10. 2023
Kategorie: gastronomie