Tvarůžkový tatarák: Neodolatelná chuťová exploze pro milovníky gastronomie

Tvarůžkový Tatarák

Tvarůžkový tatarák je lahodné jídlo, které má své kořeny v tradiční kuchyni České republiky. Pokud se zajímáte o gastronomii a rádi ochutnáváte novinky, určitě by vás tato specialita mohla zaujmout. Tento druh jídla je známý pro svou jedinečnou chuť, kterou získává díky použití tvarůžku. Tento sýr patří mezi nejtypičtější české sýry a mnoho turistů si ho oblíbilo jako součást svých dovolených v Česku. V tomto článku se podíváme na to, jak je připravován tvarůžkový tatarák a proč stojí za to ho ochutnat.

Historie tvarůžkového tataráku

Tvarůžkový tatarák je tradiční české jídlo, které se skládá z množství ingrediencí, ale hlavním prvkem je bezesporu tvarůžek. Tento sýr hraje v jeho historii důležitou roli a lze říci, že bez něj by neexistoval ani tento chuťově zajímavý pokrm.

Historie tvarůžku se datuje až do roku 1640, kdy kolínský měšťan Jan Marek založil v Kolíně sýrárnu a začal vyrábět sýry z kravského mléka. Mezi nimi byl i tvarůžek, který se stal v této oblasti velmi populárním. V průběhu let se jeho receptura zlepšovala a docházelo ke zdokonalování technologie výroby.

Postupně si tvarůžek našel své místo i v kuchyni. První zmínky o používání tvarůžku jako ingredience jsou datovány do poloviny 19. století. Byly to především hospodské kuchyně, které ho začaly používat jako alternativu ke známějšímu uzenému sýru.

Tvarůžkový tatarák se objevil v první polovině 20. století a rychle si získal oblibu mezi mnoha Čechy. Jeho příprava je poměrně jednoduchá, ale chuťové zážitky jsou nezapomenutelné. Kromě tvarůžku se do něj přidávají nakrájená cibule, okurka, kapary a další koření podle chuti.

Dnes má tvarůžkový tatarák již své místo v tradiční české kuchyni a každý rok se konají slavnosti s tímto jídlem jako hlavním protagonistou. Tvarůžek tak zůstává důležitým prvkem nejen v historii tohoto jídla, ale i v současnosti.

Původ a výroba tvarůžku

Tvarůžek je tradiční syrový výrobek pocházející z českého regionu Valašska. Jeho historie sahá až do 15. století, kdy byl vyráběn ze zbytků sýra, které se nevyužily při výrobě jiných druhů sýra.

Proces výroby tvarůžku spočívá ve fermentaci nezralého sýru. Syrová hmota se rozmrví, osolí a pomocí speciálních koření se nastartuje proces kvašení. Po několika dnech jsou tyto hmoty rozpůleny a dány sušit na sruby, kde dochází ke zrajícím procesům po dobu několika týdnů až měsíců.

V konečné fázi vzniklý tvarůžek má typickou ostrou chuť a silnou arómu. V současnosti se tento sýr používá především jako ingredience různých tradičních jídel, jako například tatarák, což je pokrm z masa (nejčastěji králičího) s nakrájeným tvarůžkem, cibulí a kořením.

Tento originální valašský produkt si dodnes udržuje svou popularitu a je často označován jako "kaviár mezi sýry".

Ingredience pro tvarůžkový tatarák

Tvarůžkový tatarák je oblíbeným jídlem nejenom v regionu, kde se tvarůžky vyrábějí, ale i po celé České republice. Toto jídlo se připravuje ze syrových tvarůžků, které jsou nasekané na malé kousky. Kromě toho patří mezi ingredience také nakrájená cibule a paprika. Do směsi se přidávají různé koření jako je sůl, pepř či mletá paprika. Všechny ingredience jsou pak promíchány s hořčicovou omáčkou a majonézou. Hotový tatarák se podává s pečivem nebo bramborovými hranolky a může být doplněn o další přísady dle chuti jako jsou nakládané okurky či vejce na tvrdo.

Postup přípravy tvarůžkového tataráku

Postup přípravy tvarůžkového tataráku je poměrně jednoduchý. Nejprve si připravte tvarůžky a nakrájejte je na malé kousky. Následně přidejte na kostičky nakrájenou cibuli, základní koření jako sůl a pepř a nasekanou petrželku. Poté vše smíchejte s trochou majonézy a zakápněte citronovou šťávou. Chcete-li tatarák drsnější, můžete do směsi přidat i strouhaný česnek nebo chilli papričky. Hotový tvarůžkový tatarák můžete servírovat jako chutnou přílohu k masu nebo jako samostatné jídlo s pečivem, opečeným chlebem nebo bramborami. Dobrou chuť!

Varianty podávání tvarůžkového tataráku

Existuje mnoho způsobů, jak si vychutnat skvělý tvarůžkový tatarák. Někteří lidé preferují klasickou verzi s nakrájenými tvarůžky a omáčkou z majonézy a kečupu. Jiní zase rádi přidávají do svého tataráku další ingredience, jako jsou kyselé okurky, cibule nebo různé druhy bylinek. Další možností je přidat lístky salátu nebo rajčata a posypat celé jídlo strouhaným sýrem.

Pro ty, kteří hledají alternativní způsoby podávání tvarůžkového tataráku, mohou přijít vhod například placky z tortilly namazané tatarákem nebo bagety se šunkou a tatarákem jako náplní. Pokud máte rádi dipy, můžete si připravit zeleninovou zeleninovou tyčinku a namáčet ji do tataráku místo tradičních sušenek.

Varianty podání jsou opravdu mnohé, stačí jen být kreativní a experimentovat s různými kombinacemi. Tvarůžkový tatarák je skvělou volbou pro milovníky sýrů i fanoušky pikantnějších jídel.

Tipy na doprovodné ingredience a nápoje

Pokud se chystáte připravit tvarůžkový tatarák, měli byste myslet i na vhodné doprovodné ingredience a nápoje. Vzhledem k intenzivní chuti tvarůžku doporučujeme podávat k tataráku silnější červené víno nebo tmavé pivo. Kromě toho se hodí podat čerstvý chléb nebo grilovanou bagetu, která dokonale doplní chuťové vjemy. Zeleninovými přílohami jsou pak ideální nakládané okurky, cibule nebo rajčata, která svou kyselostí krásně vyvažují mastnost sýra. Pokud máte rádi pikantní jídla, zkuste do tataráku přidat trochu chilli papriček či hořkou papriku. Díky nim získáte originální a výraznější chuťový zážitek!

Závěrem lze konstatovat, že tvarůžkový tatarák je nejen chutné, ale i oblíbené jídlo v české kuchyni. Jeho specifická chuť a vůně přináší zážitek pro chuťové buňky a milovníky tradičního jídla. Pro ty, kteří si chtějí vychutnat tuto lahodnou pochoutku, doporučujeme vyzkoušet různé varianty receptů a objevit tak nové nuance této gastronomické speciality.

Zdroje

Jedním z nejdůležitějších prvků při přípravě tvarůžkového tataráku jsou správné zdroje surovin. Kromě samotného tvarůžku je třeba mít k dispozici kvalitní červenou cibuli, čerstvé bylinky jako pažitku a petržel a samozřejmě také dobrý olej, který dodá jídlu chuťový základ. Díky správně vybraným zdrojům lze dosáhnout dokonalého harmonického spojení chutí a vytvořit lahodnou pochoutku, která si získá srdce všech gurmánů.

Publikováno: 11. 10. 2023

Kategorie: gastronomie

Autor: Lenka Vlčková

Tagy: tvarůžkový tatarák | druh jídla