Šťavnatý švestkový koláč s tvarohem: Dokonalá sladká pochoutka pro každou příležitost

Švestkový Koláč S Tvarohem

Pokud máte chuť na něco lahodného a sladkého, švestkový koláč s tvarohem je neodolatelná volba. Tento tradiční český dezert je oblíbený pro svou křupavou sladkou kůru a lahodnou tvarohovou náplň plnou šťavnatých švestek. Pokud hledáte něco, co potěší vaše chuťové buňky, tento koláč rozhodně stojí za vyzkoušení.

Ingredience

Ingredience:

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 1 vejce
  • 2 lžíce cukru
  • špetka soli
  • 500 g tvarohu
  • 3 vejce
  • 150 g cukru krupice
  • kůra z jednoho citrónu
  • švestky na nádivku dle libosti

Ingredience:

Postup přípravy těsta

Postup přípravy těsta pro švestkový koláč s tvarohem je velmi snadný a rychlý. Začneme tím, že si připravíme všechny potřebné suroviny: hladkou mouku, máslo, vejce, cukr a prášek do pečiva.

Nejprve si necháme máslo změknout na pokojové teplotě a následně ho smícháme s cukrem. Potom postupně přidáváme vejce a mouku s práškem do pečiva. Vznikne tak hladké těsto, které necháme odpočinout několik minut.

Mezitím si připravíme placky z tvarohu a švestek. Placky z tvarohu vytvoříme smícháním tvarohu, cukru a vanilkového cukru. Švestky omyjeme, rozpůlíme a odebereme jim jádřince.

Na plech vyložený pečicím papírem rozválíme těsto na placku tak velkou, aby zakryla celý plech. Na tuto placku položíme placky z tvarohu a nakonec poskládáme švestky tak, aby byly rovnoměrně rozprostřeny po celém koláči.

Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů po dobu 30 minut, dokud není těsto zlatavé. Hotový švestkový koláč s tvarohem můžeme posypat moučkovým cukrem a podávat teplý nebo studený. Dobrou chuť!

Postup přípravy náplně

Postup přípravy náplně pro švestkový koláč s tvarohem je snadný a rychlý. Začněte tím, že si omyjete a osušíte švestky. Poté je rozkrájejte na menší kousky a dejte do mísy. Přidejte cukr, skořici a citronovou kůru a promíchejte.

Následně si připravte tvarohovou náplň. Dejte tvaroh do mísy a rozmixujte ho s vejcem, cukrem a vanilkovým cukrem. Vznikne vám krémová směs, kterou můžete použít jako náplň.

Poté si vezměte plech na pečení a vymažte ho máslem nebo vložte papírový formát na pečení. Rozválíme těsto na vále, vložíme ho do formy a propichujeme vidličkou.

Poté rozetřeme vrstvu tvarohu na povrch těsta, aby byla rovnoměrně pokrytá. Tuto vrstvu poté zasypte švestkami tak, aby byly rovnoměrně rozprostřené.

Pečeme při teplotě 180°C asi 50-60 minut (dokud není povrch koláče zlatavý). Nechte pak koláč trochu vychladnout před servírováním. Bon appétit!

Sestavení a pečení koláče

Sestavení a pečení švestkového koláče s tvarohem je snadné a zábavné! Nejprve připravte těsto, které může být drobenkové nebo klasické. Poté stačí rozpůlit švestky a oškrábat jádra. Tvaroh smíchejte s cukrem a vanilkovým cukrem a rovnoměrně rozetřete na těsto. Na vrch pak umístěte švestky. Koláč dejte péct do trouby na cca 30 minut, dokud není krásně zlatavý a křehký. Můžete si ho doplnit o sladkou smetanovou polevu anebo servírovat s kopečkem vanilkové zmrzliny. Bon appetit!

Tipy a rady

Tipy a rady pro přípravu skvělého švestkového koláče s tvarohem:

1. Použijte čerstvé, zralé švestky pro nejlepší chuť.

2. Před pečením dejte těsto na 30 minut odpočinout v lednici, aby bylo krásně křehké.

3. Pokud nemáte k dispozici tvaroh, můžete použít jiný typ sýra s podobnou konzistencí.

4. Koláč můžete dochutit kořením jako například skořicí nebo vanilkou pro ještě lepší chuť.

5. Podávejte teplý koláč se šlehačkou nebo zmrzlinou jako dokonalý dezert po obědě nebo večeři.

Doufám, že tyto tipy Vám pomohou připravit si perfektní švestkový koláč s tvarohem!

Závěr: Doufám, že tento recept na švestkový koláč s tvarohem vám chutnal a budete mít chuť ho vyzkoušet. Tento sladký pokrm je ideální nejenom na odpolední svačinu, ale také jako dezert po večeři. Navíc díky mírné kyselosti švestek a krémovosti tvarohu si užijete zajímavou chuťovou kombinaci. Až se opět budete chtít pustit do pečení, určitě bych vám doporučila právě tento koláč – ať už pro své blízké, nebo pro sebe samotného. Bon appétit!

Publikováno: 18. 05. 2023

Kategorie: jídlo