Mastichou proti nachlazení i zažívacím potížím?

Masticha

Co je masticha?

Masticha, ta kouzelná pryskyřice z řeckého keře lentišku, je skutečný poklad Středomoří. Když ochutnáte tuhle vzácnou přísadu, pochopíte, proč si ji lidé předávají z generace na generaci už stovky let. Nejde jen o její léčivou sílu, ale hlavně o to úžasné aroma a chuť, která nemá obdoby. V kuchyni je masticha jako malý zázrak - hodí se prakticky všude. Má takovou zvláštní, pryskyřičnou chuť, trochu hořkou, někomu může připomínat březovou kůru. Do dezertů je prostě fantastická - ať už pečete sušenky, mícháte zmrzlinu nebo děláte krémové zákusky. Každému dezertu dodá ten správný šmrnc a hloubku. Ale nebojte, skvěle funguje i v masitých pokrmech, s rybami nebo zeleninou. V některých zemích si ji lidé dávají dokonce do kávy nebo si z ní vyrábějí lahodné likéry. Není divu, že je tak populární v kuchyních od Blízkého východu až po severní Afriku.

Původ a historie mastichy

Masticha, tahle úžasná vonná pryskyřice ze Středomoří, pochází z řeckého ostrova Chios. Když se řekne masticha, staří Řekové věděli přesně, o čem je řeč - byl to pro ně poklad k nezaplacení. V každodenním životě ji používali všude možně - od zkrášlování až po léčení, a samozřejmě ji přidávali do jídla. Když vařili, masticha jim dodávala do pokrmů to správné kouzlo chuti a vůně. Nejvíc si ji oblíbili při pečení sladkostí, různého pečiva a také při výrobě lahodných likérů. Když pak přišli Římané, roznesli slávu mastichy do všech koutů své říše. Brzy se z ní stala vyhlášená surovina, po které toužil každý, kdo si ji mohl dovolit. Lidé ji celá staletí přidávali do masa, ryb i omáček. Za časů Osmanů? To byla masticha hotové zlato a obchod s ní hlídali jako oko v hlavě. A víte co? I dnes je pravá chioská masticha skutečnou lahůdkou. Její nezaměnitelná chuť a vůně dělají divy jak v tradičních receptech, tak v moderním vaření.

Mastichu si nejvíce vychutnám v horkém letním dni, kdy se její svěží chuť mísí s vůní moře a borovic.

Radomír Dvořák

Chuťový profil a aroma

Masticha je opravdový poklad z řeckého ostrova Chios, kde místní lidé už po staletí získávají vzácnou pryskyřici z kmenů pistácie lentišku. Když se tahle surovina zpracuje, promění se v drobné, průhledné kapičky, které vypadají jako křišťálové slzy. Jejich chuť je naprosto jedinečná - představte si výraznou, pryskyřičnou vůni, která vám připomene procházku borovým lesem s nádechem cedrového dřeva. Na jazyku ucítíte jemnou hořkost a lehké štípnutí, které přejde v příjemně osvěžující pocit, podobný tomu, když cucáte mentolový bonbon.

Tahle kouzelná přísada si našla cestu do kuchyní po celém světě. Pekaři ji přidávají do těsta na voňavý chléb a různé slané dobroty, cukráři s ní vylepšují své dezerty a sladkosti. Skvěle funguje i v nápojích, kde vytváří zajímavou chuťovou harmonii. Kuchaři ji rádi používají do omáček, na marinování masa nebo při přípravě zeleninových jídel, kterým dodá nečekaný rozměr.

Použití v kuchyni

Mastichová pryskyřice je v kuchyni opravdový poklad. Její osobitá chuť a vůně dokáže proměnit běžné jídlo v gurmánský zážitek. V Řecku ji odnepaměti přidávají do tradičního sladkého chleba tsoureki nebo do křehkých sušenek koulourakia. Skvěle ladí s mandlemi, pistáciemi a vším citrusovým. Pokud rádi experimentujete, zkuste ji přidat do čokoládového dortu nebo domácí zmrzliny - budete příjemně překvapeni. V klasické kuchyni se mastichová pryskyřice výborně hodí k jehněčímu, kuřecímu, rybám i zelenině. Oživí marinády, dipy i omáčky. Jen pozor, stačí ji použít opravdu málo, protože její chuť je pěkně výrazná.

Tradiční řecké dezerty

Řecká kuchyně je vyhlášená svými lahodnými pokrmy a to samé platí i pro jejich sladké speciality. Řekové milují mlsání a jejich dezerty často voní medem, jsou plné ořechů a exotického koření. Když mluvíme o typických řeckých dezertech, nemůžeme vynechat mastichu - jejich tajnou přísadu. Jde o vzácnou pryskyřici, kterou získávají z keřů rostoucích na ostrově Chios. Tahle voňavá substance má jedinečnou chuť - je lehce pryskyřičná a jemně nasládlá. Využívá se nejen v kuchyni, ale i v kosmetice a lékařství. V řeckých cukrárnách ji najdete všude - v sušenkách, dortech, pudincích i zmrzlině. Právě masticha dává řeckým sladkostem to pravé kouzlo a nezaměnitelnou chuť. Tak až budete v Řecku, určitě ochutnejte třeba baklavu s pistáciemi a medem nebo osvěžující zmrzlinu s mastichovou příchutí. Tyto tradiční dezerty prostě musíte zkusit.

Vlastnost Mastichový likér Řecký jogurt
Chuť Sladká, s nádechem borovice Krémová, kyselá
Použití Digestív, koktejly Snídaně, dezert, omáčky

Nápoje s příchutí mastichy

Mastichové nápoje se v poslední době těší stále větší oblibě. Lahodné likéry s příchutí mastichy, často doplněné jemnými tóny citrusů nebo bylinkovými nótami, se skvěle hodí jako digestiv po vydatném jídle. V parných letních dnech zase přijde vhod osvěžující mastichový sirup rozmíchaný s vodou. Milovníci teplých nápojů si zase pochvalují kávu nebo čaj ochucené kapkou mastichového oleje či špetkou rozdrcené pryskyřice. Všechny tyto nápoje si získávají stále více příznivců nejen díky své jedinečné chuti, ale i pro blahodárné účinky mastichy na naše zdraví.

Zdravotní přínosy mastichy

Mastichová pryskyřice, kterou získáváme ze středomořského keře pistácie lentišku, si už po generace drží své místo v léčitelství. Lidé ji vyhledávají hlavně kvůli jejím pozitivním účinkům na zažívání. Výzkumy ukazují, že mastichový extrakt může pomáhat při různých trávicích potížích - od nepříjemného pálení žáhy přes problémy s podrážděným střevem až po žaludeční vředy. Tato vzácná pryskyřice funguje tak, že omezuje tvorbu žaludečních kyselin a vytváří ochrannou vrstvu na sliznici trávicího traktu. Navíc dokáže bojovat proti bakteriím, zejména proti Helicobacter pylori, která často stojí za vznikem žaludečních vředů. Mastichu můžete užívat různě - jako žvýkačku, v kapslích nebo v práškové formě. Najdete ji i v některých specialitách - třeba v tradičních likérech, zákuscích nebo pečivu. Než ji ale začnete používat jako lék, určitě se nejdřív poraďte se svým doktorem.

Dostupnost a formy mastichy

Masticha už dávno není žádnou vzácností. Seženete ji v každé lepší lékárně, zdravé výživě nebo pohodlně přes internet. Nejčastěji narazíte na pravou chioskou mastichu, která k nám putuje z řeckého ostrova Chios. Tam se z místních pistáciových stromů získává tahle voňavá pryskyřice. Koupit si ji můžete v různých podobách. Klasikou jsou mastichové slzy - vlastně takové přírodní kapičky ztuhlé pryskyřice. Dají se buď žvýkat jako první přírodní žvýkačka na světě, nebo jimi můžete vylepšit své vaření. Hodně lidí má rádo i mastichový prášek, který se skvěle hodí do pečení, zejména do sladkých dobrot nebo třeba do kávy. No a pak je tu ještě mastichový olej - ten sice nejvíc používají v kosmetice, ale šikovné kuchařky ho umí využít i v kuchyni. Ať už si z téhle nabídky vyberete cokoli, masticha vám do jídla přinese pravou vůni a chuť Středomoří.

Tipy pro použití v kuchyni

Pravá masticha není jen obyčejná žvýkačka, která pomáhá udržet zdravá ústa. Tyhle vzácné krystalky jsou totiž skvělým pomocníkem v kuchyni. Když je přidáte do buchet, zákusků nebo krémových náplní, získají jedinečnou vůni připomínající pryskyřici, borovici a cedr. Pokud chcete, aby masticha ještě víc voněla, zkuste ji na chvilku hodit na rozpálenou pánev. Skvěle ladí s pistáciemi, mandlemi, citrusy a medem. A co teprve když ji zkusíte v běžném vaření! Stačí špetka mletého koření do marinády na jehněčí, do husté čočkové polévky nebo domácích omáček. Prostě nechte svou fantazii rozlétnout a objevujte nové chutě.

Publikováno: 14. 02. 2025

Kategorie: jídlo