Krémová lahoda z oranžového pokladu - Recept na vynikající mrkvový krém

Mrkvový Krém

Úvod

Vítejte u receptu na lahodný mrkvový krém! Tato krémová polévka připravená z čerstvé mrkve je skvělou volbou pro všechny, kteří si chtějí dopřát zdravý a chutný pokrm. S jednoduchou přípravou a bohatou chutí se stane vaším oblíbeným jídlem nejen v podzimních dnech. Pokud tedy milujete chuť sladkých mrkví, neváhejte a vyzkoušejte tento skvělý recept!

1 Popis mrkvového krému

"Popis mrkvového krému": Mrkvový krém je lahodná, krémová polévka připravená z čerstvé mrkve. Svou jemnou konzistencí a bohatou chutí oslní i ty nejnáročnější gurmány. Tento klasický recept je plný vitamínů a prospěšných látek, které dodají potřebnou energii na celý den. Vyzkoušejte tento lahodný krém a ochutnejte kousek zdravé a chutné kuchyně."

2 Historie mrkvového krému

Historie mrkvového krému sahá až do středověku, kdy byla mrkev považována za léčivou rostlinu. V té době se z ní připravovaly různé vývary a byla také součástí mnoha polévek.

Avšak teprve v 18. století se objevil první recept na mrkvový krém, který vypadá následovně: oloupanou mrkev vařit v kuřecím vývaru, přidat smetanu a rozmačkat. Tento recept se postupem času vyvíjel a dnes máme k dispozici mnoho variant, které si můžeme připravit doma nebo ochutnat v restauracích.

Mrkvový krém je oblíbenou polévkou po celém světě a má nejen skvělou chuť, ale i prospěšné účinky na organismus. Obsahuje totiž velké množství vitaminů, minerálů a antioxidantů.

Ingredience

Ingredience pro mrkvový krém:

- 500 g mrkve

- 1 velká cibule

- 2 stroužky česneku

- 1 l zeleninového vývaru

- 200 ml smetany ke šlehání

- sůl a pepř podle chuti

Postup:

1. Oloupejte a nakrájejte na kostičky mrkev, cibuli a česnek.

2. Na pánvi rozehřejte olej nebo máslo a osmahněte cibuli a česnek dozlatova.

3. Přidejte nakrájenou mrkev a restujte ji asi 5 minut.

4. Přilijte zeleninový vývar, přiveďte k varu, snižte teplotu a vařte pod pokličkou asi 20 minut, dokud se mrkev nerozměkne.

5. Směs rozmixujete dohladka pomocí mixéru nebo blenderu.

6. Vymačkejte směs přes síto, abyste zajistili hladkou konzistenci krému.

7. Vraťte směs zpět do hrnce na sporák, přidejte smetanu ke šlehání a promíchejте dokud se nespojí.

8. Ochutnejте solí a pepřem podle chuti.

9. Podávejте horké s toustovým chlebem nebo grilovaným krajícem chleba.

1 Seznam surovin

1 Seznam surovin pro přípravu mrkvového krému:

- 5 středně velkých mrkví

- 1 středně velká cibule

- 2 stroužky česneku

- 2 lžíce olivového oleje

- 500 ml zeleninového vývaru

- 200 ml smetany na vaření

- Sůl a pepř podle chuti

Tyto suroviny jsou potřebné k vytvoření lahodné krémové polévky z mrkví. Pamatujte si, že použitím kvalitních surovin se zlepší chuť a vůně vašeho pokrmu.

2 Kvalita surovin

Když přemýšlíme o krémové polévce z mrkve, prvním faktorem, který by nás měl zajímat, je kvalita použitých surovin. Použití čerstvých a kvalitních mrkví je základem pro chuťově bohatý a výživný mrkvový krém. Kromě toho je důležité vybrat také kvalitní zeleninový vývar nebo domácí kuřecí vývar pro dokonalou chuť. Zkrátka a dobře, když dbáme na kvalitu surovin, máme jistotu nejen skvělé chuti, ale i těch nejlepších nutričních hodnot.

Příprava

Příprava mrkvového krému:

- Oloupejte a nakrájejte 500g mrkve na menší kousky.

- Doplňte dvě stroužky česneku a 1 cibuli nasekanou na drobné kousky.

- V hrnci rozehřejte lžíci olivového oleje a osmahněte zeleninu do měkka.

- Přidejte lžičku mletého kmínu, půl lžičky kurkumy a soli podle chuti.

- Zalijte vodou tak, aby byla zelenina zcela ponořená (cca 1,5 litru) a přiveďte k varu.

- Vaříme asi 25 minut. Když je zelenina měkká, použijeme mixér nebo ruční šlehač na přípravu hladké směsi.

- Přidáme sójový krém nebo smetanu a důkladně promícháme.

Hotovo! Podáváme s jedlou lžící jogurtu nebo opraženými semínky.

1 Postup vaření

1 Postup vaření

Pro přípravu lahodného mrkvového krému budete potřebovat:

- 500 g mrkve, oloupané a nakrájené na kostičky

- 1 cibuli, nakrájenou na drobné kousky

- 2 stroužky česneku, rozdrcené

- 1 l zeleninového vývaru nebo vody s kostkami bujónu

- 100 ml smetany ke šlehání

- sůl a pepř podle chuti

Postup:

1. Na pánvi orestujte na olivovém oleji cibuli a česnek dozlatova.

2. Přidejte nakrájenou mrkev a vařte asi 5 minut za občasného míchání.

3. Zalijte vývarem nebo vodou s bujónem a vařte do měkka (cca 15 minut).

4. Potom rozmixujte polévku pomocí mixéru na hladkou konzistenci.

5. Přidejte smetanu ke šlehání a důkladně promíchejte.

6. Ochutnejte solí a pepřem podle chuti.

7. Podávejte teplý krém posypaný nasekanou petrželkou nebo špetkou koriandru pro vynikající chuťový zážitek!

2 Tipy na dochucení

2 Tipy na dochucení

Pokud chcete svůj mrkvový krém ještě více okořenit, můžete vyzkoušet následující tipy:

1. Přidejte trochu zázvoru - čerstvý nebo sušený - aby se do polévky dostal pikantní nádech.

2. Pokud máte rádi sladké polévky, přidejte trochu medu nebo javorového sirupu do směsi při vaření. Tento tip dodá krému příjemnou sladkost a zvláště děti ho budou milovat!

Podávání

Podávání mrkvového krému

Mrkvový krém je chutná a zdravá polévka připravená z čerstvé mrkve. Tento krém se hodí k podávání jako předkrm nebo jako hlavní jídlo během oběda či večeře. Pokud si chcete pochutnat na lahodné polévce, doporučujeme ji servírovat s křupavým pečivem nebo opečenými krutony. Mrkvový krém je také skvělou volbou pro vegetariány a vegany, kteří hledají zdravou alternativu ke klasickým pokrmům plným masa.

1 Doporučené přílohy

Tento chléb se skvěle hodí jako doprovod k lahodnému mrkvovému krému, který má vynikající chuť a vůni. Jeho chuťové tóny zjemní a doladí kvalitní máslo a jemná nátěrová směs z čerstvého česneku. Vyzkoušejte tuto kombinaci a uvidíte, že si ji oblíbíte!

2 Dekorace a finální úprava

Pokud chcete svůj mrkvový krém přivést k dokonalosti, je důležité nezapomínat na dekoraci a finální úpravu. Tyto poslední kroky mohou totiž zcela změnit vzhled i chuť vaší polévky.

Prvním krokem je správná konzistence krému. Pokud je příliš řídký, můžete ho zahustit smetanou nebo krupicí. Naopak pokud je moc hustý, přidejte více vývaru či mléka.

Dalším důležitým prvkem jsou dochucovadla – soli a pepře. Pamatujte, že musíte ochutnat vaše jídlo během celého procesu vaření. Zkuste také experimentovat s kořením jako například kmín, koriandr nebo paprika.

Teď se dostáváme k estetické stránce věci. Krém můžete ozdobit například bylinkami jako petrželkou nebo tymiánem. Pro barvu a kontrast se hodí opražené semínka slunečnice či dýně. Kreativní jedinci mohou použít i šablonu ze stuhovaných krémů či smetany s různými vzory.

Vyzkoušejte si tedy hrát s ingrediencemi a dodat svému mrkvovému krému tu správnou finální úpravu, která ocení jak oko, tak chuťové buňky vašich hostů.

Závěr: Mrkvový krém je vynikající volbou pro ty, kteří hledají lahodnou a zdravou polévku. Tato krémová polévka připravená z čerstvé mrkve nabízí skvělé nutriční hodnoty a vynikající chuťový zážitek. Snažte se použít co nejkvalitnější ingredience, abyste si mohli užít ten pravý šťavnatý a sladký mrkvový okamžik!

1 Zhodnocení receptu

Po výborné večeři s mrkvovým krémem je přesně ten správný čas na zhodnocení tohoto skvělého receptu. Mrkvový krém je krémová a lahodná polévka připravená z čerstvé mrkve, která oslní svou jemností a chuťovou rozmanitostí. Nejenže je tento recept velmi jednoduchý na přípravu, ale také obsahuje potřebné vitaminy a minerály pro zdravou stravu. Pokud hledáte něco teplého a uspokojivého, mrkvový krém by mohl být tou nejlepší volbou!

2 Variace na recept

2 Variace na recept "mrkvový krém"

1. Mrkvový krém s pomerančem a koriandrem - přidejte do svého oblíbeného receptu na mrkvový krém čerstvě vymačkanou šťávu z pomeranče a nasekaný čerstvý koriandr pro neodolatelnou exotickou chuť.

2. Pikantní mrkvový krém s chilli papričkami - přidejte do polévky mleté chilli papričky, které dodají vaší polívce pěkně ostrou pikantní chuť. Tato variace je skvělá pro milovníky pikantních jídel.

Publikováno: 02. 06. 2023

Kategorie: gastronomie

Autor: Pavla Horáková

Tagy: mrkvový krém | krémová polévka připravená z mrkve