Křehké a lahodné: Plíčky na smetaně - recept, který vás okouzlí!

Plíčky Na Smetaně

Ve světě gastronomie existuje mnoho chutí, které okouzlují naše chuťové pohárky. Jednou z nejoblíbenějších je smetana, která se často používá k dochucení a zjemnění jídel. Mezi jedny z nejvýznamnějších pokrmů patří také plíčky na smetaně. Tyto křehké a lahodné placičky s nádivkou jsou oblíbené mezi gurmány po celém světě. Dnes Vám ukážeme jednoduchý recept, který Vás přesvědčí o tom, proč jsou plíčky na smetaně stále rostoucím trendem v oblasti gastronomie.

Seznam potřebných surovin

Pokud se chystáte připravit plíčky na smetaně, budete potřebovat několik surovin. Začněme s moukou – potřebujeme asi 200 gramů hladké mouky. Kromě toho budeme potřebovat vejce (2 ks), cukr (cca 50 gramů) a sůl (špetka). Dále potřebujete smetanu na šlehání a máslo či olej na smažení. Pokud chcete plíčky ozdobit, můžete si připravit také trochu čerstvého ovoce nebo zavařeniny. Suroviny byste měli mít všechny k dispozici dříve než začnete s přípravou receptu na plíčky na smetaně.

Postup přípravy těsta

Pokud chcete připravit skvělé plíčky na smetaně, je nejdůležitější správný postup přípravy těsta. Nejprve si připravte všechny potřebné ingredience - mouku, máslo, cukr, žloutky a sůl. Smíchejte je důkladně do hladkého těsta a nechte ho 30 minut odpočinout. Poté rozválejte těsto na cca 3 mm tloušťku a vykrájejte kolečka o velikosti asi 5 cm.

Plíčky nyní můžete péct v troubě při teplotě 180 °C po dobu 10-12 minut. Po upečení je nechte chvíli vychladnout a nakonec posypte moučkovým cukrem a podávejte s lehce oslazenou šlehačkou.

S touto jednoduchou recepturou budete mít skvělé plíčky na smetaně jako z cukrárny!

Příprava plíček

Příprava plíček na smetaně je jednoduchá a nenáročná. Nejdůležitější je mít připravené všechny potřebné ingredience, jako jsou vejce, cukr, hladká mouka a samozřejmě smetana.

Nejprve oddělíme bílky od žloutků a utřeme žloutky s cukrem do pěny. Poté postupně přidáváme mouku a nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků. Tuto směs necháme odpočinout po dobu 15-20 minut.

Následně si připravíme hrníčky nebo košíčky z pečicího papíru, které vyložíme do pekáče. Směs následně nalijeme do připravených hrníčků (cca 2/3 objemu) a dejeme péct na 180 stupňů asi 10-12 minut.

Zkontrolujeme špejlemi, zda jsou plíčky uprostřed dostatečně propečené. Pokud ano, vyndáme je z trouby a necháme vychladnout.

Nakonec si připravíme smetanovou omáčku, kterou podle chuti dochutíme cukrem či vanilkovým extraktem. Plíčky rozdrtíme vidličkou, zalijeme smetanovou omáčkou a podáváme. Dobrou chuť!

Příprava smetanového krému

Pokud máte rádi sladké dezerty, určitě vás zaujme recept na plíčky s krémovou náplní. Příprava smetanového krému je poměrně jednoduchá. Nejdříve si připravte ingredience - budete potřebovat 200 ml šlehačky, 50 g cukru a 1 vanilkový cukr. Do hloubkové mísy nalijte šlehačku a za stálého míchání ji pomalu přidejte cukr i vanilkový cukr. Potom už jen stačí krém lehce promíchat (nemusí být úplně hladký) a dát do chladničky ztuhnout.

Až budete mít připravený smetanový krém, můžete se pustit do plínek. Ty jsou také snadné na přípravu - pro těsto budete potřebovat 250 g mouky, 100 g másla, 50 g cukru a 1 vejce. Mouku prosejte do mísy, přidejte nakrájené máslo, cukr a vejce a hněťte těsto dohromady. Z těsta pak vyválejte váleček, který rozkrájejte na menší kousky (2-3 cm).

Tyto kousky pak můžete vyválit na tenké placky a péct v troubě asi 10 minut na 180 stupňů. Hotové placky pak nechte vychladnout, poté je pomocí sáčku na zdobení naplňte smetanovým krémem a ozdobte podle chuti (třeba čokoládovými kousky nebo ovocem). A voilà - máte hotovo! Těšíme se na vaše recepty a fotografie výsledků!

Sestavení a dokončení dezertu

Sestavení a dokončení dezertu plíčky na smetaně je klíčovým krokem, který zajistí, že budou vaše plíčky vypadat i chutnat perfektně. Nejprve si připravte všechny ingredience, které budete potřebovat - od množství těsta a nadílky až po samotnou smetanu na zdobení. Poté postupujte podle receptu a pečlivě vykrajujte těsto do správných tvarů pro plíčky. Po upečení nechte plíčky trochu vychladnout na plechu, aby se daly snadno vyjmout bez poškození. Následně naplňte každý kousek nadílkou a dle libosti ozdobte šlehačkou nebo ovocem. Pokud chcete být opravdu precizní, můžete použít zdobící sáček či stříkačku na šlehačku pro krásné vzory a dekorace. Nakonec nezapomeňte posypat cukrem a užít si tento lahodný dezert plný sladké rozkoše.

Tipy a variace

Plíčky na smetaně jsou jedním z nejoblíbenějších kulinářských receptů u nás. Pokud se chystáte tento pokrm připravit, máme pro vás několik tipů a variací, jak ho vylepšit a udělat ještě chutnější.

Jedním z možností je přidat do těsta plínek nastrouhanou citronovou kůru, která dodá dezertu svěžest a chuť. Další variantou je namočení hotových plínek do sirupu s rumem nebo vanilkovým extraktem, což zvýrazní jejich sladkost. Pro milovníky ořechů doporučujeme přidat do těsta mleté lískové ořechy nebo mandlovou mouku, které plíčkám dodají úžasnou texturu a chuť.

Pokud máte rádi kombinaci sladkého s kyselým, můžete servírovat plíčky na smetaně spolu s čerstvými malinami nebo jahodami. K dokonalosti bude tento dezert pasovat s horkým čajem nebo kávou. Takže hurá do kuchyně!

Celkově lze říci, že plíčky na smetaně jsou výborným pokrmem, který potěší nejen milovníky sýrů, ale i příznivce sladkých dezertů. Je to skvělá volba pro rychlou večeři či slavnostní oslavu. Doufáme, že vám tento recept zachutná a budete si ho opakovat i v budoucnu. Bon appetit!

Publikováno: 07. 09. 2023

Kategorie: gastronomie

Autor: Lenka Vlčková

Tagy: plíčky na smetaně | kulinářský recept