Chutné a jednoduché: Recept na domácí bazalkové pesto!

Bazalkové Pesto

Bazalkové pesto je chutný a snadno připravitelný recept, který je často využíván ve velkém množství kuchyní. Jedná se o směs bazalky, olivového oleje, parmazánu a pinoli. Může být použit jako dip, omáčka, náplň do sendvičů nebo jako přísada do různých druhů těstovin. Je to jeden z nejchroničtějších receptů založených na bazalce a její chuť může být upravena pomocí ostatních ingrediencí. Pesto může být velmi lehce připraveno již za několik minut, pokud je ingrediencí k dispozici a dokonce může být skvělou volbou pro rychlé a zdravé večeře. Tento recept je oblíbený pro jeho chuť a snadnou přípravu.

Co je bazalkové pesto?

Bazalkové pesto je chutný a snadno připravitelný pokrm, který má kořeny v italské tradici. Složení bazalkového pesta se skládá z bazalky, olivového oleje, rozdrcených arašídů, sýra, česneku a citronové šťávy. Tyto ingredience se smíchají do hladké pasta, kterou lze pak podávat s různými druhy těstovin, salátů a jiných jídel. Bazalkové pesto je vynikající přílohou, kterou lze podávat na obědech i večeřích. Připravení bazalkového pesta je jednoduché a rychlé. Nezbytností je mít na dosah ruční mlýnek na lámanou, aby se ze surovin dokázalo vytvořit hladké a měkké pesto, které lze poté podávat. Potřebné ingredience se rozmixují a teprve poté se přidá olivový olej. Díky tomu se získá hustší konzistence pesta. Výsledný produkt je mohutnou oslavou chuti a barvy. Jeho jemná, slaná a štiplavá chuť je jedinečná, což dělá z bazalkového pesta oblíbenou ingredienci v mnoha italských receptech.

Jak připravit bazalkové pesto

Pesto je jedním z našich oblíbených receptů, který děláme z čerstvě natrhané bazalky. Je skvělé jako dip k různým sýrům a pečivu a stejně dobře se hodí pro obohacení pokrmů. Pokud se rozhodnete vyzkoušet si tento oblíbený recept, přečtěte si, jak připravit domácí bazalkové pesto.

Chcete-li připravit bazalkové pesto, budete potřebovat následující ingredience: čerstvou bazalku, olivový olej, strouhaný parmezán, strouhaný česnek, pinolová semínka, citronovou šťávu a sůl.

Nejdříve plněnou bazalku dobře opláchněte a nechte uschnout na ubrousku. Vložte ji poté do mixéru. Přidejte olivový olej, strouhaný parmezán, strouhaný česnek, pinolová semínka, citronovou šťávu a sůl. Všechny ingredience dobře rozmixujte, dokud nedosáhnete hladké konzistence.

Nakonec dejte hotové bazalkové pesto do sklenice a můžete ho použít k dochucení pokrmů. Můžete jej také skladovat v lednici po dobu až 5 dnů. Jeho plná chuť zaručí, že si vždy užijete svá oblíbená jídla!

Příprava ingrediencí

Příprava ingrediencí je klíčová fáze při přípravě vynikajícího bazalkového pesta. Prvním krokem je nasekat nebo rozmixovat bazalku, případně ji pro lepší chuť ochutit. K tomu je vhodné přidat olivový olej, sůl a česnek podle chuti. Dalším krokem je připravit ingredience, které bereme za základ. Výborné bazalkové pesto lze připravit s nasekanými mandlemi, pinolami nebo šalotkou. K přípravě můžeme také zvolit zeleninu, například cuketu, řapíkatý celer nebo cherry rajčata. Konečnými ingrediencemi jsou parmazán, bílý jogurt nebo feta sýr. Použité ingredience je tedy potřeba dobře promíchat a připravit bazalkové pesto je připraveno.

Smíchání ingrediencí

Bazalkové pesto je chutný recept, který může být použit jako dip pro chléb nebo na přípravu jídel. Je velmi jednoduše smíchána z bazalky, olivového oleje, třezalky, a písku sůl. Připravit bazalkové pesto je velmi snadné. Stačí všechny ingredience smíchat ve verzi nebo mixéru dohromady až do hladkého. To, jakou texturu pesto dosáhnete je jen na vás. Pokud chcete konzistenci bohatšího, můžete přidat více olivového oleje. Přidat můžete také více soli, aby se zvýšila zemitá chuť. Bazalkové pesto je skvělý způsob, jak do vaší stravy zahrnout více zeleniny a zároveň na talíři podat chutný pokrm.

Variace bazalkového pesto

Bazalkové pesto je oblíbené italské jídlo. Základem je olivový olej, bazalka, kůra z citronu, strouhaný parmezán, česnek a pinolio. Můžete ho snadno variovat na základě vašich chutí a potřeb. V následujícím článku se dozvíte několik zajímavých nápadů na variace bazalkového pesto. Například můžete použít místo česneku čerstvou cibulu, místo olivového oleje sezamový olej nebo kuřecí vývar, místo pinolio pinek a místo parmezánu fresco. Můžete do pesta také přidat špenát nebo další libovolnou zeleninu. Je to skvělý způsob, jak obohatit chuť pesta. Také můžete ochutit pesto čerstvým kořením, jako je chilli, červená paprika nebo jalapeño. Pro více šťávy můžete do pesta přidat i citronovou šťávu. Recept na pesto je velmi variabilní a s trochou kreativity je možné vytvořit mnoho různých variací. Tak se pojďme pustit do experimentování s bazalkovým pestem.

Jak servírovat bazalkové pesto

Bazalkové pesto můžete servírovat na mnoho způsobů. Jeden z nejjednodušších je smíchat jej s trochou olivového oleje a soli a vytvořit tak tekutou omáčku. Bazalkové pesto se dá ale také přidat do salátu, příloh, nebo z něj připravit lahodnou pastu na těstoviny. Stačí jej smíchat se zakysanou smetanou, olivovým olejem a cibulí. Čerstvě připravené pesto se hodí i do polévek, a to na závěr vaření pro doplnění chuti.

Bazalkové pesto je chuťově úžasné jídlo, které si snadno připravíte doma. Tento snadný a zdravý recept si můžete přizpůsobit podle svých chutí. Obsahuje mnoho látek prospěšných pro zdraví a zaručí dokonalý chuťový zážitek.

Publikováno: 13. 03. 2023

Kategorie: kuchyně

Autor: Lenka Vlčková

Tagy: bazalkové pesto | recept