Chačapuri - lahodná gruzínská specialita, kterou si zamilujete!

Chačapuri

Co je chačapuri?

Co je chačapuri?

Chačapuri je tradiční gruzínské jídlo, které se skládá z plněného chlebového koláče. Nejčastěji se plní sýrem, ale může obsahovat také nakrájenou šunku či zeleninu. Název "chačapuri" pochází z gruzínského slova pro těsto (chača) a nádivku (puri). Toto jídlo patří mezi nejoblíbenější v celém Kavkazu a stalo se populárním i v Evropě a Americe. Pokud hledáte zpestření svého jídelníčku, rozhodně byste měli ochutnat tuto lahůdku!

Historie chačapuri

Historie chačapuri, oblíbené gruzínské jídlo, sahá až do 12. století. Toto plněné chlebové pečivo se tradičně připravovalo v Gruzii při různých rodinných oslavách a svátcích. Každá oblast měla svou vlastní verzi receptu, ale základ tvořil kvašený chléb s nivou (sýr) a byl podáván s máslem. Dnes je chačapuri populární po celém světě a existuje mnoho moderních variant receptu s různými druhy sýru či ingrediencemi jako jsou špenát nebo kuřecí maso.

Typy chačapuri

Chačapuri je tradiční gruzínské jídlo, které se skládá z chlebového těsta a sýra. Existuje několik typů chačapuri, které se liší svou formou, náplní a způsobem přípravy. Mezi nejznámější typy chačapuri patří Imeruli, Achma, Adžarský a Megrelijský. Každý z těchto typů má svůj specifický tvar a chuťovou kombinaci, která okouzlí každého gurmána. Imeruli má kulatý tvar a plní se čerstvým sýrem, zatímco Achma je válcovitého tvaru a může obsahovat kromě sýra i vejce či špenát. Adžarský chačapuri pak nabízí nezapomenutelnou kombinaci suluguni sýru, másla a vajíčka na vrcholu pečeného chlebového těsta. Posledním ze zmíněných typů je Megrelijský chačapuri, které je oproti ostatním pikantní díky přidání česneku a papriky do náplně. Vyzkoušejte různé druhy chačapuri a objevte rozmanitost této gruzínské delikatesy!

Jak se připravuje chačapuri?

Jak se připravuje chačapuri?

Chačapuri je tradiční gruzínské jídlo, které se skládá z plněného chlebového těsta. Při jeho přípravě nejprve vykyneme těsto z mouky, droždí, mléka a soli. Poté ho rozdělíme na menší kousky a rozválíme na tenké placky.

Na každou placku umístíme sýr a další ingredience dle vlastní chuti - například špenát, cibuli či vejce. Poté tvarujeme kapsu ze čtyř stran tak, aby byla uzavřená. Chléb pak pečeme v troubě nebo na pánvi.

Hotový chačapuri má charakteristický tvar lodi a vyrábí se v mnoha různých variantách po celém Gruzii. Obvykle ho podávají s pikantními omáčkami nebo dalšími doplňky jako jsou např. rajčata nebo jogurt.

Jak se podává chačapuri?

Jak se podává chačapuri?

Chačapuri je tradiční gruzínské jídlo, které se stalo oblíbeným po celém světě. Jedná se o plněné chlebové placky s různými druhy nádivky, jako jsou sýr, vejce nebo špenát.

Když si objednáte chačapuri v gruzínské restauraci, často ho dostanete podávaného na velkém talíři. Placky jsou naporcované a připravené k rozdělení mezi hosty. V případě, že si objednáte různé druhy nádivky, mohou být na talíři i odděleně.

Podobně jako u pizzy nebo tureckých lahůdek zvaných lahmacun, každý kousek chačapuri můžete sbalit do tvaru rohlíku a sníst ho za běhu nebo si ho zpomalit s nosem nad talířem.

Přestože je chačapuri samostatné jídlo, mnozí ho podávají jako doprovod ke gruzínským pokrmům jako jsou khinkali (plněné knedlíky) nebo lobio (fazolový guláš).

Takže ať už si vybavujete krásy Gruzie nebo chuťovo analizujete novou restauraci v městské části, nezapomeňte, že chačapuri se podává jako společenské jídlo a může být sněden kdykoliv a s kýmkoliv.

Variace na chačapuri

Variace na chačapuri jsou nekonečné a mohou se lišit podle regionu i chuti. Tento tradiční gruzínský pokrm se skládá z plněného chlebového těsta, které je obvykle naplněno sýrem a vejcem. Existuje však mnoho různých způsobů, jak tento pokrm připravit - může být slaný či sladký, může obsahovat maso, bylinky, nebo dokonce ovoce. Každá rodina má svou vlastní verzi tohoto oblíbeného jídla a každá verze je zcela jedinečná. Čím více variačních ingrediencí použijete, tím více se vaše chačapuri bude lišit od ostatních verzí - ale vždy bude chutnat skvěle!

Kde se dá chačapuri ochutnat?

Pokud se chcete ochutnat vynikající gruzínské speciality, jako je chačapuri, máte několik možností. Nejlepší volbou je navštívit tradiční gruzínskou restauraci, která nabízí autentické recepty s čerstvými ingrediencemi. V Praze najdete několik takových restaurací, například "Puri" na Vinohradech nebo "Kavka" v centru města.

Další možností je vybrat si mezi různými street food stánky a provozovnami. Chačapuri najdete například v Street Food Parku ve Smíchovské náplavce nebo u stánku "Gruzie na talíři" na Národní třídě.

A pokud vás neodradí domácí vaření, pak můžete chačapuri připravit i sami doma. Bude to sice trochu pracné, ale určitě to stojí za to! Naleznete spoustu receptů online a můžete si tak ochutnat tuto pochoutku kdykoliv budete chtít.

Závěr: Chačapuri - lahodné gruzínské jídlo, které stojí za ochutnání!

Publikováno: 23. 06. 2023

Kategorie: kuchyně

Autor: Adriana Hájková

Tagy: chačapuri | jídlo