Bep Viet: Exotické lahůdky vietnamské kuchyně, které si zamilujete!

Bep Viet

Vietnamská kuchyně, také známá jako "bep viet", je spojena s bohatou historií a tradicemi této země. Je charakteristická svou čerstvostí, výraznými chuťovými kombinacemi a využitím hodně bylinek a koření. Kromě tradičních pokrmů jako pho, bun cha a banh mi se vietnamské recepty rozšířily po celém světě jako oblíbené jídlo pro milovníky asijské kuchyně. V tomto článku se podíváme na to, jaký přínos má bep viet pro gastronomii celosvětově a co stojí za její popularitou.

Původ a historie vietnamské kuchyně

Vietnamská kuchyně vychází z bohaté historie a pestrosti regionálních specialit, které se vyvíjely na území Vietnamu od starověku. Nejvýznamnějšími vlivy na vietnamskou kuchyni byly čínská, francouzská a indická kuchyně, které ovlivnily chuťové preference a techniky vaření.

Tradiční vietnamská kuchyně se zaměřuje na rovnováhu mezi sladkými, kyselými, hořkými a pikantními chutěmi. Základem jídel jsou rýže, nudle nebo koláče z rýžové mouky doplněné množstvím zeleniny, bylin a koření. Oblíbené ingredience zahrnují také ryby, mořské plody a maso.

Během francouzské koloniální nadvlády se do vietnamské kuchyně dostaly evropské prvky jako je bageta (bánh mì) nebo polévka phở, která má kořeny v tradiční čínské polévce.

Dnes je vietnamská kuchyně oblíbená po celém světě pro svoji chutnost i zdravotnost a stala se inspirací pro mnoho fusion jídelen po celém světě.

Základní principy a charakteristika vietnamské kuchyně

Vietnamská kuchyně je známá po celém světě pro svou jednoduchost, čerstvost ingrediencí a zdravé přístupy k vaření. Jeho základní principy se zakládají na čtyřech základních chutích: sladké, slané, hořké a pikantní. Tato kombinace chutí dává jídlu vyváženou chuť.

Charakteristickým rysem vietnamské kuchyně je využívání čerstvých bylin a koření, jako jsou koriandr, mátový lístek nebo citronový tráva a také použití rybí omáčky nazývané nuoc mam.

Mezi oblíbené pokrmy patří pho - polévka s nudlemi a hovězím masem nebo kuřecím masem, banh mi - sendviče s pečivem plněným masem nebo tofu, salát nem - mísa plná bylin a drůbeže obvykle ochucených rybí omáčkou atd.

Bep viet je tedy ideálním místem pro ty, kteří chtějí ochutnat autentickou vietnamskou kuchyni s jejich charakteristickými chutěmi a vůněmi.

Typická jídla a ingredience ve vietnamské kuchyni

Vietnamská kuchyně je plná různorodých chutí a vůní, které jsou charakteristické pro tento region. Mezi typická jídla patří například Phở, což je polévka s nudlemi a hovězím masem nebo kuřecím masem, Bun Cha - grilované vepřové maso se salátem a nudlemi a také Banh Mi - vietnamská bageta plněná lahodnými surovinami jako jsou nakládaná zelenina, grilované maso či tofu. Nejčastěji používanými ingrediencemi jsou rybí omáčka, limetky, citronová tráva, chilli papričky a mnoho dalších koření a bylinek. Díky nim má každé jídlo specifickou chuť, kterou si každý Vietnamci velice oblíbil.

Populární pokrmy z vietnamské kuchyně

Vietnamská kuchyně je plná pestrých chutí, vůní a zajímavých pokrmů. Mezi nejpopulárnější patří bezpochyby nedílné phở, což je polévka z vývaru s nudlemi, bylinkami a masem či rybami. Dalším oblíbeným jídlem jsou banh mi sendviče, ve kterých se kombinuje křupavý bagetový chléb, do kterého se dávají různé druhy masa, zeleniny a omáček. Kromě toho se mnoho lidí také rádo nechá lákat na lehkou a osvěžující chuť vietnamských roláků s názvem spring rolls. Ty jsou složené z rýžových plátů a naplněné zeleninou, masem či mořskými plody. Nezapomenutelnou součást vietnamské kuchyně tvoří také rozmanité saláty, grilovaná masa, wokovanou zeleninu a různé druhy curry. Nenechte si ujít toliko tyto kratochvíle pro chuťové pohárky!

Regionální rozdíly ve vietnamské kuchyni

Vietnamská kuchyně je fascinujícím směsicí vlivů z různých regionů, které se odráží v množství skvělých jídel. Regionální rozdíly jsou zvláště výrazné ve Vietnamu, což je dáno geografickými i kulturními faktory. Například severní kuchyně se zaměřuje na používání jednoduchých a tradičních ingrediencí jako jsou rýže, nudle a maso. Centrální kuchyně pak nabízí neopakovatelné chuťové kombinace s řadou pikantních a kořenitých přísad, jako např. citronovou trávou, paprikami či kafrovníkem. Na jihu se potraviny podávají s mnoha druhy zeleniny a sladkostmi jako kokosovým mlékem nebo cukrem třtinovým.

Obecně lze říci, že vietnamská kuchyně je velice zdravá a vyvážená díky použití čerstvého ovoce a zeleniny a minimálním množstvím nasycených tuků. Množstvím chutného jídla vás překvapuje u každého rohu ulice a samozřejmě i v restauracích. Pokud jste milovníkem exotického a zdravého jídla, určitě si nenechte ujít ochutnávku vietnamských specialit!

Tradiční příprava jídel ve vietnamské kuchyni

Vietnamská kuchyně se vyznačuje tradičními způsoby přípravy jídel, které jsou plné chutí a vůní. Nejvýznamnější techniky vaření jsou grilování, smažení, pečení na páře a vaření vývaru. Tyto techniky se používají pro přípravu různých vietnamských specialit, jako jsou phở (vietnamská polévka), bún cha (grilované vepřové maso s nudlemi) nebo banh mi (vietnamská bageta s masem, zeleninou a omáčkou). Kromě toho je pro vietnamskou kuchyni typické používání čerstvých bylinek a koření, jako je citronová tráva, koriandr, mátové listy nebo chilli papričky, které dodávají jídlům charakteristickou chuť. Celkově lze říci, že tradiční příprava jídla ve vietnamské kuchyni spojuje jednoduchost s pestrostí ingrediencí a dokonalým doplněním chutí a vůní.

Významná koření a omáčky ve vietnamské kuchyni

Významná koření a omáčky jsou nedílnou součástí vietnamské kuchyně. Patří mezi ně například rybí omáčka, která se používá jako základní přísada pro mnoho vietnamských pokrmů. Dále je významné koření five spice, což je směs pěti koření (hřebíček, skořice, zázvor, anýz a fenykl). Five spice se často používá při přípravě grilovaného masa nebo v kombinaci s rýžovou nudlí pro přídání chuťové dimenze.

Další populární omáčkou je hoisinová omáčka, kterou lze nalézt v mnoha vietnamských jídlech jako jsou banh mi (sendviče), pho (polévky) nebo goi cuon (rolky). Hoisinová omáčka má sladkokyselou chuť a obsahuje sójové boby, cukr a ocet.

Za zmínku také stojí sriracha omáčka - ostrá papriková pasta s česnekem a octem. Tato omáčka se používá například k dochucení pho nebo do sendviče banh mi.

Celkově lze říci, že bez těchto výrazných koření a omáček by vietnamská kuchyně nebyla to, co je dnes.

Vietnamská kuchyně v mezinárodním kontextu

Vietnamská kuchyně se v posledních letech stává stále populárnější po celém světě. Je charakteristická pro své čerstvé a zdravé ingredience, které jsou používány v široké škále pokrmů. Mezi nejznámější patří phở (polévka s nudlemi a hovězím masem), bún chả (grilované vepřové maso podávané s rýžovými nudlemi) a banh mi (bageta plněná mletým masem, zeleninou a bylinkami).

Vietnamská kuchyně se také proslavila díky svým jemným dochucovadlům, jako je rybí omáčka nebo limetkový džus. Tyto ingredience jsou nezbytnou součástí mnoha tradičních pokrmů a přidávají jim unikátní chuť.

Vietnamské restaurace se objevují ve velkých městech po celém světě a jejich nabídka se rozšiřuje o další typy pokrmů, jako jsou saláty a grilované maso. Díky tomu se vietnamská kuchyně stala jednou z nejoblíbenějších asijských kuchyní mezi lidmi z celého světa.

Trendy a novinky ve vietnamské gastronomii

Vietnamská kuchyně se stává stále populárnější po celém světě a s tím roste i zájem o novinky, které se v ní objevují. Mezi trendy patří například rozšíření používání vegetariánských ingrediencí, jako jsou tofu nebo tempeh, které umožňují připravit tradiční vietnamské jídla v úplně novém kabátu. Dalším trendem je také kombinace vietnamské a západní kuchyně, což spojuje tradiční techniky s moderním stylem a přináší nový pohled na tuto kuchyni. Novinkami mohou být například pokrmy s kokosovým krémem nebo různorodost použitých koření, jako je kardamom či hřebíček. V současné době je tedy vietnamská gastronomie plná inspirace a inovací, které zajisté potěší milovníky dobrého jídla.

Celkově můžeme říci, že vietnamská kuchyně je velice pestrá a významnou součástí kulturního dědictví Vietnamu. Její specifické chutě a vůně lákají nejen návštěvníky z celého světa, ale také inspirují mnohé šéfkuchaře po celém světě. Pokud se rozhodnete ochutnat tuto exotickou kuchyni, určitě nebudete litovat. Velké množství ingrediencí a přísad umožňuje širokou škálu možností pro každého gurmána. Tak neváhejte a vyzkoušejte něco nového - postavte si na stůl pokrm z vietnamské kuchyně a dejte prostor svým smyslům!

Zdroje

Zdroje pro výzkum vietnamské kuchyně jsou rozmanité a zahrnují různé typy informací. Mezi nejpoužívanější patří odborné knihy a články, které poskytují podrobné informace o historii, ingrediencích, technikách a tradicích této kuchyně. Dále lze využít online zdroje jako jsou recepty, blogy či videa od renomovaných vietnamských kuchařů. Při zkoumání vietnamské kuchyně se mohou také hodit antropologické studie, které se zaměřují na sociokulturní kontext tohoto jídla a jeho místo v tradiční společnosti Vietnamu. Nakonec je důležité neopomenout i samotné zkušenosti s konzumací vietnamských jídel, které umožňují porovnat teoretické informace s praktickými zkušenostmi a poskytnou autentický pohled na tuto exotickou kuchyni.

Publikováno: 15. 09. 2023

Kategorie: gastronomie

Autor: Januška Václavík

Tagy: bep viet | vietnamská kuchyně