Vyzkoušejte si Gordon Bleu - Chutná jako v restauraci!

Gordon Bleu je kulinářský výraz označující pokrm připravený z kuřecího masa plněného sýrem a šunkou. Původně byl tento recept vynalezen v Paříži v roce 1950 kuchařem klasické francouzské haute cuisine, Charlesem Barriersem. Tato dekadentní variace na klasický francouzský pokrm přinesla zcela nový druh chuti a textury. Gordon Bleu se často připravuje z kuřecího prsního masa, které je obaleno v šunkou a sýrem. Takto plněné maso se pak opět obalí speciální křehkou zapečenou směsí jako je třeba mouka a strouhanka a následně se peče. Hotový Gordon Bleu může být doplněn o mnoho různých příchutí a ingrediencí, které udělají z tohoto klasického francouzského pokrmu novou, chutnou a lahodnou specialitu.

Historie gordon bleu

Gordon Bleu je kulinářský výraz, který je nejčastěji spojen se způsobem přípravy masa. Původně se jednalo o francouzskou techniku vaření, kde se maso obalí ve speciální kombinaci sýrů a následně griluje. Recept byl objeven v roce 1955 britským kuchařem Raymondem Bleu a byl vyvinut na oslavu návštěvy britského princa Alberta. Název Gordon Bleu byl odvozen od jeho jména.

Gordon Bleu technika vaření se dnes používá pro přípravu různých druhů mas, jako jsou kuřecí prsa, vepřové prsa, jehněčí a losos. Maso se obalí ve směsi sýrů, jako je sýr Gruyère, emental nebo sýr Reblochon. Pak se maso obalí ve směsi vejce a smetany a následně obalí v klasické kombinaci strouhanky a parmského sýra. Poté se maso opeče, aby bylo křupavé a rozpouštějící se na jazyku.

Gordon Bleu je obecně oblíbenou technikou vaření po celém světě. Můžete jej najít na jídelních lístcích ve skoro všech restauracích a je součástí mnoha domácích kuchyní. Gordon Bleu je klasické francouzské jídlo, které stále zůstává oblíbené díky své znamenité chuti a jednoduchosti přípravy.

Původní recept

Gordon Bleu je kuchařský výraz, který poprvé uvedl Henri van den Brande. Tentýž kuchař také vytvořil originální recept na kuřecí prsíčka s nivou, které dostaly jeho jméno. Tento původní recept je dodnes oblíbenou specialitou mnoha restaurací po celém světě. Příprava Gordon Bleu je jednoduchá, ale úžasně chutná. Tradiční recept požaduje kuřecí prsíčko, plátky sýrového sýra se šunkou, kousky nivy a vrstvu zapečeného strouhankou z másla. Prsíčko se plní surovinami, které jsou dobře obalené směsí másla a strouhanky. Poté se pečou v troubě, dokud není množství nivy mezi plátky sýra správně zapékáno. Hotová jídla doporučené servírovat s bramborem nebo rýží. Tento původní recept si bude určitě každý užívat.

Variace receptu

Gordon Bleu je známé kuchařské umění, pocházející z Francie a známé po celém světě. Jde o kuřecí prsa, obalená ve speciální strouhance a následně vypečená. Ale jak dobře víme, kreativita v kuchyni je bezmezná a lze mnoho variací tohoto tradičního jídla. Příkladem jsou vepřové řízky obalené ve strouhance, plněné různými ingrediencemi a stejně jako Gordon Bleu vypečené. Také můžete variovat jednotlivé ingredience v surovinách nebo si vyzkoušet jinou strouhanku. Mnoho kuchařů se snaží zvýraznit chuť Gordon Bleu použitím různých koření, jako je například tymián, bazalka nebo sůl a pepř. Také můžete experimentovat s různými čerstvými bylinkami, které dodají celému pokrmu skvělou chuť a vůni. Je důležité si uvědomit, že pokud upravíte jakoukoli ingredienci, dostanete úplně jiný pokrm. Takže existuje nekonečné množství možností, jak variovat tento populární klasický recept. Vypusťte svou kreativitu a zažijte různé variace Gordon Bleu!

Použití gordon bleu v moderní kuchyni

Gordon Bleu je dnes již legendární kuchařský výraz, který byl vytvořen ve Francii v polovině 20. století. Technika zahrnuje obalení vejce, smíchané s vejcem a nakrájenou sýrem, aby se vytvořila bohatá směs vhodná k fritování. Gordon Bleu se stalo velmi oblíbeným v moderní kuchyni a již se stalo módním pojmem pro kuchařskou techniku. S Gordon Bleu můžete vytvářet chutné pokrmy, které jsou rychlé a snadné, a jejich příprava trvá jen několik minut. Jedna z nejpopulárnějších moderních verzí Gordon Bleu je s kuřecím masem a sýrem, které jsou obaleny ve vysoce kvalitní zlatavé strouhance. Je to skvělá volba pro jakýkoli druh příležitosti a skvěle chutná. Při moderní kuchyni Gordon Bleu je také skvělou příležitostí k experimentování s rozmanitými typy receptů. Například můžete vyzkoušet pokrm s oblíbenými ingrediencemi, jako je kuřecí a sýr, nebo můžete kombinovat přísady, jako je cuketa, brokolice, špenát a další. Gordon Bleu je skvělou možností pro ty, kteří chtějí zachovat tradiční kuchařskou techniku a zároveň přinést něco nového do jejich menu.

Gordon Bleu byl kuchařský výraz vyvinutý v roce 1955 v Švýcarsku a od té doby je oblíbeným jídlem mnoha lidí. Jídlo se skládá z kuřecího masa, zeleninové směsi a sýru. Gordon Bleu je velmi snadné připravit a může být připraveno s mnoha různými přísadami dle vlastního přání. To znamená, že ve výsledku jídlo může vypadat jinak každou chvíli. Hlavní složkou tohoto jídla je sýr, což dává Gordon Bleu svou unikátní chuť a vůni. Tento kuchařský výmysl byl po generace oblíbeným jídlem a jeho popularita se neustále zvyšuje. Užíval si ho mnoho lidí a kuchyně a restaurace na celém světě jej stále používají. Ať už je Gordon Bleu vaše oblíbené jídlo nebo ne, je zřejmé, že se stal mezinárodně uznávaným kuchařským výrazem. Takže ať už vaše oblíbené jídlo je cokoli, Gordon Bleu je stále oblíbeným pokrmem, který se může stát nedílnou součástí vaší oblíbené stravy.

Publikováno: 17. 03. 2023

Kategorie: kuchyně

Autor: Lenka Vlčková

Tagy: gordon bleu | kuchařský výraz