Tortila: Kouzlo mexického jídla, které oživí vaši kuchyni

Tortila

Tortila je jedno z nejoblíbenějších jídel nejen v Mexiku, ale i po celém světě. Tento plackovitý chléb se používá jako základ pro mnoho různých pokrmů, jako například burrita, enchiladu či quesadillu. Tortily mají svou historii a tradici, které se datují již do dávné minulosti oblasti Mesoameriky. Dnes jsou ale k dostání téměř v každé restauraci s mexickou kuchyní a dokonce si je můžete snadno připravit i doma. Pokud patříte mezi milovníky pikantních jídel a zajímají vás různé kulinářské zvyklosti, nemůžete si tortily nechat ujít!

Historie tortily

Tortila je tradiční jídlo Latinské Ameriky, které se skládá z tenké placky vyrobené z pšeničné mouky, vody a soli. Historie tortily sahá až do doby předkolumbovských civilizací, které žily na území dnešního Mexika a Střední Ameriky. První zmínky o tortile se objevují již v dávných aztéckých textech, kde byla popsána jako jeden z nejdůležitějších potravin pro místní obyvatele.

Aztékové i další starověké kultury používali tortily jako alternativu chleba, protože pšenice nebyla původem z této oblasti. Byla to praktická a levná potravina, kterou bylo možné snadno skladovat a připravit na cestu. Aztékové dokonce používali tortily jako talíře pro ostatní jídla.

S příchodem Španělů do Střední Ameriky se recept na tortilu začal měnit - novými ingrediencemi byly např. vejce či mlékem, aby se dosáhlo lepší konzistence těsta a vylepšil se chuťový zážitek. Dnes se již po celém světě pečou různorodé druhy tortil, které mají různé tloušťky, průměry i chuťové přísady. Bez ohledu na to však zůstává tortila jednou z nejoblíbenějších a nejpoužívanějších potravin v mexické kuchyni a stále si udržuje svou tradici.

Složení a příprava těsta

Složení těsta na tortilu je překvapivě jednoduché a sestává pouze z několika základních ingrediencí. Nejdůležitější složkou je kukuřičná mouka, která tvoří základ celého těsta. K tomu se přidává horká voda, sůl a lžíce dobrého rostlinného oleje. Všechny suroviny se pečlivě promíchají do hladkého těsta a nechají odpočinout po dobu asi 20 minut.

Při přípravě těsta na tortilu je důležité mít na paměti následující tipy: Těsto by nemělo být příliš vlhké ani příliš suché, aby se dalo snadno vyválit a upečenou tortilu se dala snadno ohýbat bez praskání. Je také vhodné použít kvalitní kukuřičnou mouku, která zajistí správnou konzistenci těsta a vynikající chuť vaší tortily.

Celkově lze říci, že složení a příprava těsta na tortilu jsou poměrně jednoduché, ale jejich správné dodržení má velký vliv na konečný výsledek - dokonale upraženou a ohebnou tortilu, která bude dokonalým základem pro vaše oblíbené mexické pokrmy.

Různé druhy tortil

Tortila patří mezi nejoblíbenější jídla v mnoha krajích světa. Jedná se o placku, kterou lze připravit různými způsoby a s různými náplněmi. Existuje celá řada druhů tortil, které se liší složením těsta i použitím při servírování. Mezi nejznámější druhy patří například měkká pšeničná tortila, kterou lze použít na vytvoření burrita, fajitas či quesadilla. Dále pak existují kukuřičné tortily, které se hojně využívají v mexické kuchyni na přípravu taco nebo enchiladas.

Dalším zajímavým druhem jsou tortilly z batátové mouky, či banánových listů, které pochází ze středoafrických zemí. Tyto exotické varianty poskytují chuťové zážitky pro milovníky nových chutí a vůní. V poslední době si také oblíbilo mnoho lidí bezlepkovou variantu na bázi mandlové mouky či sójových vláken.

Každý druh tortily má své specifické charakteristiky a dají se použít na různorodost pokrmů. Výběr je skutečně velký a to platí v našich prostorech i pro západní svět, kde se tortila stala po celosvětovém šíření jedním z nejoblíbenějších pokrmů.

Použití tortil v kuchyni

Tortily jsou univerzální jídlo, které se dá využít v mnoha různých kuchyních. Tato tenká placka z kukuřičné nebo pšeničné mouky se používá především v kuchyni mexické, ale najdeme ji také v asijské a středomořské kuchyni. V Mexiku se tortily používají jako základ pro tacos, burritos nebo enchiladas. Tyto lahodné pokrmy jsou oblíbené po celém světě a díky své všestrannosti je lze dle libosti upravovat podle vkusu. Tortilly v kombinaci s různými druhy masa, omáček a zeleniny umožňují připravit širokou škálu chutných jídel. Pro milovníky vegetariánské stravy jsou tortilly skvělou volbou, protože lze do nich nacpat spoustu zeleniny či luštěnin. Mimo Mexiko si tortily oblíbili i fanoušci sushi – mohou být použity místo tradičního suširice a celý záznam je pak spojen pomocí bambusové rohože a nakrájen na kolečka. Pokud máte rádi pikantní chuť, zkuste si sami připravit domácí tortily s chilli papričkami nebo jalapeño, pro jemnější chuť můžete přidat například koriandr. Tortily jsou jednoduchým, praktickým a chutným způsobem, jak si užít různorodé a exotické chutě ve vaší kuchyni.

Recepty s tortilami

Tortily jsou mnohostranným jídlem, které se dá použít na mnoho způsobů. Mohou být sladké i slané a skvěle se hodí jako základ pro různé recepty. Například můžete si připravit domácí nachos s rajčatovými fazolemi a sýrem, nebo si vytvořit plněné tortily s kuřecím masem a avokádem. Další oblíbenou možností jsou Quesadillas - placky plněné sýrem, zeleninou a masem. Kreativita při vaření s tortilami nemá hranic, stačí jen použít svou představivost a chuť k experimentování s různými ingrediencemi.

V závěru lze shrnout, že tortila je velmi oblíbeným pokrmem nejen v Mexiku, ale po celém světě. Jedná se o tenkou placku z kukuřičného nebo pšeničného těsta, kterou můžeme plnit různými ingrediencemi podle vlastní chuti. Tortily jsou snadno připravitelné a lze je použít ke všem druhům jídel - od slaných tacos po sladké dezerty. Pokud si chcete vyzkoušet něco nového a lahodného, určitě byste neměli opomenout tortily!

Publikováno: 06. 08. 2023

Kategorie: kuchyně

Autor: Pavla Horáková

Tagy: tortila | jídlo