Sladká chuť nebeské drobenky: Recept na dokonalý koláč s křupavou vrstvou
Vítejte v úvodu k našemu receptu na lahodný koláč s drobenkou. Tento pokrm je oblíbený u mnoha gurmánů a je ideální pro různé příležitosti, jako jsou oslavy nebo prostě jen tak pro radost. Připravte se na chutné dobroty a následujte náš jednoduchý postup k dokonalému dezertu!
Ingredience
Podnadpis: "Ingredience"
Pro přípravu tohoto lahodného koláče s drobenkou budete potřebovat následující ingredience:
- 250g hladké mouky
- 150g másla
- 100g cukru krupice
- 1 vejce
- 1 lžičku prášku do pečiva
- špetku soli
Pro drobenku:
- 100g hladké mouky
- 50g másla
- 50g cukru krupice
Doporučené ovoce na náplň:
- jahody, maliny, třešně nebo borůvky
Postup přípravy
Postup přípravy koláče s drobenkou:
1. Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia.
2. V míse smíchejte hladkou mouku, cukr a prášek do pečiva.
3. Přidejte máslo a vaječný žloutek, důkladně promíchávejte, dokud nedostanete těsto.
4. Vymažte plech máslem a rovnoměrně rozetřete těsto na plechu.
5. Smíchejte mouku, cukr a máslo do zrnité konzistence. Toto bude drobenka.
6. Rozprostřete drobenku po vrchu těsta.
7. Pečte v troubě po dobu 25-30 minut, dokud není koláč zlatavý a drobenka křehká.
8. Nechte vychladnout a podávejte jako teplou sladkou pochoutku nebo dezert s kávou nebo čajem.
Návod na přípravu drobenky
Návod na přípravu drobenky
Pokud hledáte něco sladkého a křupavého, pak je tento recept na koláč s drobenkou stvořený právě pro vás! Následující krok za krokem vám ukáže, jak snadno a rychle připravit tuto lahodnou pochoutku.
Co budete potřebovat:
- 2 šálky mouky
- ¾ šálku cukru
- 1 lžička prášku do pečiva
- ½ lžičky soli
- ¾ šálku másla, nakrájeného na malé kousky
- 1 vejce
- 3 šálky jablečných plátků (přibližně 4 velká jablka)
Postup:
1. Předehřejte troubu na 190 °C. Vymažte formu máslem nebo použijte sprej na pečení.
2. Smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl v míse. Přidejte nakrájené máslo a prstama rozetřete směs do drobných hrudek. Měli byste získat konzistenci drceného popcornu.
3. Kolem jedné čtvrtiny této směsi odložte do misky - bude to vaše drobenková vrstva na vrchu koláče.
4. Do zbývajících tří čtvrtin směsi v misce přidejte vejce a smíchejte, dokud nedostanete lepkavou těstovinu. Tuto hmotu rovnoměrně rozetřete do dna formy.
5. Na vrch směsi ve formě položte plátky jablka. Poté rovnoměrně posypte odloženou drobenkovou směsí.
6. Pečte asi 45-50 minut, nebo dokud se drobenka na vrcholu koláče nezačne zlatit a jablka nezměknou.
7. Nechte koláč vychladnout na místnosti po dobu asi 20-30 minut a nakonec ho podávejte s kopečkem vanilkového krému či šlehačkou.
Dobrou chuť!
Pečení koláče
Pečení koláče s drobenkou – dokonalý dezert pro sladké zubky
Podávání
Podávání koláče s drobenkou
Jak správně servírovat a doplnit tento lahodný dezert.
Varianty receptu
Varianty receptu pro koláč s drobenkou:
1. Koláč s čerstvými jahodami a drobenkou
2. Ořechový koláč s kakaovou drobenkou
3. Kokosový koláč se sladkou drobenkou a citronem
4. Jahodovo-rabarbarový koláč s tvarohovou drobenkou
Vyzkoušejte několik z těchto variant a objevte nové oblíbené pochoutky pro své chuťové pohárky!
Závěr: Vychutnejte si tento lahodný koláč s drobenkou, který je plný chuti a sladkého dobrodružství. S každým kouskem budete cítit, jako byste se ocitli v romantické kavárně v samém srdci Paříže. Přeji vám příjemné ochutnávání a doufám, že vás tento koláč s drobenkou přivede k nezapomenutelnému gastronomickému zážitku.
Publikováno: 08. 05. 2023
Kategorie: gastronomie