Sladká chuť nebeské drobenky: Recept na dokonalý koláč s křupavou vrstvou

Koláč S Drobenkou

Vítejte v úvodu k našemu receptu na lahodný koláč s drobenkou. Tento pokrm je oblíbený u mnoha gurmánů a je ideální pro různé příležitosti, jako jsou oslavy nebo prostě jen tak pro radost. Připravte se na chutné dobroty a následujte náš jednoduchý postup k dokonalému dezertu!

Ingredience

Podnadpis: "Ingredience"

Pro přípravu tohoto lahodného koláče s drobenkou budete potřebovat následující ingredience:

- 250g hladké mouky

- 150g másla

- 100g cukru krupice

- 1 vejce

- 1 lžičku prášku do pečiva

- špetku soli

Pro drobenku:

- 100g hladké mouky

- 50g másla

- 50g cukru krupice

Doporučené ovoce na náplň:

- jahody, maliny, třešně nebo borůvky

Postup přípravy

Postup přípravy koláče s drobenkou:

1. Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia.

2. V míse smíchejte hladkou mouku, cukr a prášek do pečiva.

3. Přidejte máslo a vaječný žloutek, důkladně promíchávejte, dokud nedostanete těsto.

4. Vymažte plech máslem a rovnoměrně rozetřete těsto na plechu.

5. Smíchejte mouku, cukr a máslo do zrnité konzistence. Toto bude drobenka.

6. Rozprostřete drobenku po vrchu těsta.

7. Pečte v troubě po dobu 25-30 minut, dokud není koláč zlatavý a drobenka křehká.

8. Nechte vychladnout a podávejte jako teplou sladkou pochoutku nebo dezert s kávou nebo čajem.

Návod na přípravu drobenky

Pokud hledáte něco sladkého a křupavého, pak je tento recept na koláč s drobenkou stvořený právě pro vás! Následující krok za krokem vám ukáže, jak snadno a rychle připravit tuto lahodnou pochoutku.

Co budete potřebovat:

- 2 šálky mouky

- ¾ šálku cukru

- 1 lžička prášku do pečiva

- ½ lžičky soli

- ¾ šálku másla, nakrájeného na malé kousky

- 1 vejce

- 3 šálky jablečných plátků (přibližně 4 velká jablka)

Postup:

1. Předehřejte troubu na 190 °C. Vymažte formu máslem nebo použijte sprej na pečení.

2. Smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl v míse. Přidejte nakrájené máslo a prstama rozetřete směs do drobných hrudek. Měli byste získat konzistenci drceného popcornu.

3. Kolem jedné čtvrtiny této směsi odložte do misky - bude to vaše drobenková vrstva na vrchu koláče.

4. Do zbývajících tří čtvrtin směsi v misce přidejte vejce a smíchejte, dokud nedostanete lepkavou těstovinu. Tuto hmotu rovnoměrně rozetřete do dna formy.

5. Na vrch směsi ve formě položte plátky jablka. Poté rovnoměrně posypte odloženou drobenkovou směsí.

6. Pečte asi 45-50 minut, nebo dokud se drobenka na vrcholu koláče nezačne zlatit a jablka nezměknou.

7. Nechte koláč vychladnout na místnosti po dobu asi 20-30 minut a nakonec ho podávejte s kopečkem vanilkového krému či šlehačkou.

Dobrou chuť!

Pečení koláče

Pečení koláče s drobenkou – dokonalý dezert pro sladké zubky

Podávání

Podávání koláče s drobenkou

Jak správně servírovat a doplnit tento lahodný dezert.

Varianty receptu

Varianty receptu pro koláč s drobenkou:

1. Koláč s čerstvými jahodami a drobenkou

2. Ořechový koláč s kakaovou drobenkou

3. Kokosový koláč se sladkou drobenkou a citronem

4. Jahodovo-rabarbarový koláč s tvarohovou drobenkou

Vyzkoušejte několik z těchto variant a objevte nové oblíbené pochoutky pro své chuťové pohárky!

Závěr: Vychutnejte si tento lahodný koláč s drobenkou, který je plný chuti a sladkého dobrodružství. S každým kouskem budete cítit, jako byste se ocitli v romantické kavárně v samém srdci Paříže. Přeji vám příjemné ochutnávání a doufám, že vás tento koláč s drobenkou přivede k nezapomenutelnému gastronomickému zážitku.

Publikováno: 08. 05. 2023

Kategorie: gastronomie

Autor: Lenka Vlčková

Tagy: koláč s drobenkou | pokrm