Sladká chuť nebeské drobenky: Recept na dokonalý koláč s křupavou vrstvou
Vítejte v úvodu k našemu receptu na lahodný koláč s drobenkou. Tento pokrm je oblíbený u mnoha gurmánů a je ideální pro různé příležitosti, jako jsou oslavy nebo prostě jen tak pro radost. Připravte se na chutné dobroty a následujte náš jednoduchý postup k dokonalému dezertu!
Ingredience
Pro přípravu tohoto lahodného koláče s drobenkou budete potřebovat následující ingredience:
Na těsto:
- 250g hladké mouky
- 150g másla
- 100g cukru krupice
- 1 vejce
- 1 lžičku prášku do pečiva
- špetku soli
Na drobenku:
- 100g hladké mouky
- 50g másla
- 50g cukru krupice
Doporučené ovoce na náplň:
jahody, maliny, třešně nebo borůvky
Postup přípravy
Postup přípravy koláče s drobenkou:
Návod na přípravu drobenky
Pokud hledáte něco sladkého a křupavého, pak je tento recept na koláč s drobenkou stvořený právě pro vás! Následující krok za krokem vám ukáže, jak snadno a rychle připravit tuto lahodnou pochoutku.
Co budete potřebovat:
- 2 šálky mouky
- ¾ šálku cukru
- 1 lžička prášku do pečiva
- ½ lžičky soli
- ¾ šálku másla, nakrájeného na malé kousky
- 1 vejce
- 3 šálky jablečných plátků (přibližně 4 velká jablka)
Postup:
- Předehřejte troubu na 190 °C. Vymažte formu máslem nebo použijte sprej na pečení.
- Smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl v míse. Přidejte nakrájené máslo a prstama rozetřete směs do drobných hrudek. Měli byste získat konzistenci drceného popcornu.
- Kolem jedné čtvrtiny této směsi odložte do misky - bude to vaše drobenková vrstva na vrchu koláče.
- Do zbývajících tří čtvrtin směsi v misce přidejte vejce a smíchejte, dokud nedostanete lepkavou těstovinu. Tuto hmotu rovnoměrně rozetřete do dna formy.
- Na vrch směsi ve formě položte plátky jablka. Poté rovnoměrně posypte odloženou drobenkovou směsí.
- Pečte asi 45-50 minut, nebo dokud se drobenka na vrcholu koláče nezačne zlatit a jablka nezměknou.
- Nechte koláč vychladnout na místnosti po dobu asi 20-30 minut a nakonec ho podávejte s kopečkem vanilkového krému či šlehačkou.
Dobrou chuť!
Pečení koláče
Pečení koláče s drobenkou – dokonalý dezert pro sladké zubky
Podávání
Podávání koláče s drobenkou
Jak správně servírovat a doplnit tento lahodný dezert.
Varianty receptu
Varianty receptu pro koláč s drobenkou:
- Koláč s čerstvými jahodami a drobenkou
- Ořechový koláč s kakaovou drobenkou
- Kokosový koláč se sladkou drobenkou a citronem
- Jahodovo-rabarbarový koláč s tvarohovou drobenkou
Vyzkoušejte několik z těchto variant a objevte nové oblíbené pochoutky pro své chuťové pohárky!
Závěr: Vychutnejte si tento lahodný koláč s drobenkou, který je plný chuti a sladkého dobrodružství. S každým kouskem budete cítit, jako byste se ocitli v romantické kavárně v samém srdci Paříže. Přeji vám příjemné ochutnávání a doufám, že vás tento koláč s drobenkou přivede k nezapomenutelnému gastronomickému zážitku.
Publikováno: 08. 05. 2023
Kategorie: gastronomie