Ochutnejte exotickou polévku pho a objevte nové chutě Asie!

Polévka Pho

Úvod do polévky pho

Pokud se chystáte ochutnat něco nového a exotického, polévka pho je skvělou volbou. Tato tradiční vietnamská specialita vám nabídne mnoho zajímavých chuťových zážitků. Připravuje se z hovězího masa, rýžových nudlí, aromatických bylin a koření. Pokud nevíte, jak polévku pho správně konzumovat, nebojte se. V úvodu vám ukážeme kroky, jak ji správně připravit a podle jaké tradice ji jíst.

Historie a původ polévky pho

Polévka pho, také nazývaná vietnamská nudlová polévka, má bohatou historii a zajímavý původ. Pochází z Vietnamu a je považována za jedno z nejtypičtějších jídel této země. Původ slova "pho" se odvozuje od francouzského slova "feu" (oheň), což odkazuje na metodu vaření, kdy jsou ingredience vařeny v silné horké vodě. Polévku pho si oblíbili francouzští kolonisté v 19. století a brzy se stala populárním jídlem mezi Vietnamci. Dnes je pho jedním z nejoblíbenějších pokrmů ve Vietnamu i v celém světě.

Základní ingredience polévky pho

Polévka pho je tradiční vietnamské jídlo, které má mnoho podob a variant. Nicméně, základní ingredience tvoří vždy stejnou kostru této skvělé polévky. Mezi hlavní ingredience patří:

1. Vývar - zpravidla vařený z hovězích kostí nebo kuřecích křídel

2. Rýžové nudle - tenké bílé nudle vyrobené z rýže

3. Hovězí nebo kuřecí maso - nakrájené na tenké plátky a uvařené v samostatném hrnci

4. Korení - klasicky se používá badyán, skořice, kardamom a hřebíček

Kromě toho se do pho někdy přidávají také další suroviny jako např. čerstvé bylinky (thajská bazalka, koriandr), chilli papričky pro ostrou chuť a limetky pro okyselení polévky.

S těmito základními ingrediencemi si můžete připravit polévku pho jak v tradiční formě, tak si s nimi pohrát a vytvořit si svoji vlastní verzi této oblíbené polévky!

Recept na tradiční polévku pho s hovězím masem

Recept na tradiční polévku pho s hovězím masem - vydejte se na chuťovou cestu do Vietnamu! Tato lahodná a aromatická polévka je plná kořeněných vůní a exotických chutí, které okouzlí vaše smysly. S kousky měkkého hovězího masa, rýžovými nudlemi a čerstvými bylinkami, tato polévka pho je jídlo, které vás zahřeje i osvěží. Nyní máte šanci naučit se připravit tento tradiční vietnamský pokrm jako profesionál!

Varianty polévky pho s kuřecím, mořským plodem nebo vegetariánskou verzi

Pokud máte chuť na něco exotického a teplého, polévka pho je tím pravým řešením. Tuto vietnamskou specialitu můžete využít jako základ pro různé varianty - buď s kuřecím masem, mořskými plody nebo pokud jste vegetarián/ka, i v této verzi si přijdete na své. Každá varianta polévky pho nabízí unikátní chuťový zážitek, ale společné mají úžasně aromatickou omáčku a sněhově bílé nudle. Vyzkoušejte je všechny a najděte si svou nejoblíbenější!

Tipy na servírování a doplňky k polévce pho

Polévka pho je jedním z nejikoničtějších pokrmů vietnamské kuchyně. Máš-li chuť si tuto pochoutku vyzkoušet a už víš, jak ji uvařit, neměl bys zapomenout ani na to, jak polévku náležitě servírovat. Pokud hledáš inspiraci, přinášíme ti několik tipů na zajímavé varianty podání této lahodné polévky.

1. Tradiční vietnamský styl

Pokud by ses rád/a co nejvíc ponořil/a do autentického zážitku z vietnamských jídel, navštiv některou z restaurací specializovaných na pho. Tato jídla často nabízejí speciální servisovací misky, do nichž se podávají různé ingredience k polévce.

2. Minimalistický bistro styl

Pro minimalistický styl servisu, použij bistro styl a podávej polévku v hlubokých talířích, doplněných o hrníček s převařenými nudlemi a nezbytnými doplňky (např. drůbežím masem, fazolemi ad.). Krom toho můžeš nabídnout i malou porci citronu pro dochucení.

3. Degustační menu s malými hrníčky

Když chceš nabídnout svým hostům možnost ochutnat více druhů polévky pho, vzhlédni k japonskému stylu podávání a použij malé hrníčky v různých barvách.

4. Zdravější variace

Pokud se snažíš o zdravější jídla a chtěl/a bys servírovat pho tak, aby odpovídalo této filozofii, použij místo bílé rýže hnědou. Krom toho můžeš podávat polévku s tofu (pokud nejsi příznivcem masa) a doplnit ji čerstvým ředkvičkami, koriandrem a dalšími zeleninami.

5. Atmosféra vietnamské ulice

Vietnamské uličníci jsou proslulí tím, že nabízejí soupravy s různými ingrediencemi, ze kterých si lidé mohou sami vybírat. Pokud chceš navodit chuť ulice na talíři ve svém domácím prostředí, připrav si stojany s přínosy jako jsou sproutsy a kořenící směsi.

Zajímavosti o polévce pho v České republice a ve světě

Polévka pho je jedním z nejpopulárnějších pokrmů ve Vietnamu a stává se stále oblíbenější i v České republice a ve světě. Tato polévka je složena z rýžových nudlí, hovězího nebo kuřecího masa, čerstvé zeleniny a bylin. Podává se s limetkou, chilli papričkou, fazolemi a nasekanými bylinkami, jako je koriandr a máta.

V České republice můžete tuto lahodnou polévku ochutnat v mnoha vietnamských restauracích po celé zemi. Nejznámější vietnamskou čtvrtí v Praze je Sapa, kde si můžete vychutnat autentickou polévku pho připravovanou podle tradiční receptury.

Polévka pho má také svoji specifickou kulturu konzumace. V Vietnamu se podává jako snídaně, kterou si lidé mohou koupit na ulici nebo v malých stánkových provozovnách. Tam je možné najít hojně rodiny i jednotlivce s noční vrty v rukách u velkých kastrolů plných této populární speciality.

Pokud patříte mezi opravdové gurmány a chcete ochutnat nejlepší polévku pho na světě, vydejte se do Vietnamu. Tam jsou nejlepší pho cukrovinky smíchané s morkou a připravované podle tradiční receptury v rodinných provozovnách po celé zemi.

Závěr a poděkování za vyzkoušení receptu

Doufáme, že jste si pochutnali na naší verzi této tradiční asijské polévky. Pokud jste následovali náš recept krok za krokem, můžete si být jisti, že ochutnáte autentickou chuť pho.

Rádi bychom také poděkovali za vaši zvědavost a snahu vyzkoušet něco nového. Snažíme se rozšířit kulturní povědomí o jídle a rádi vidíme, jak lidé experimentují s různými chutěmi a recepty.

Pokud máte jakékoliv dotazy nebo tipy pro zlepšení tohoto receptu, prosím neváhejte nám je sdělit. Rádi přijmeme zpětnou vazbu od našich čtenářů a budeme se snažit poskytnout co nejlepší servis v oblasti gastronomie.

Děkujeme za vaši pozornost a těšíme se na další společné kulinářské dobrodružství!

Publikováno: 24. 04. 2023

Kategorie: gastronomie