Neodolatelné recepty na Spagety: Vyzkoušejte ty nejlepší varianty doma!

Spagety

Historie spaget

Historie spaget sahá až do starověkého Říma, kde se podobné těstoviny nazývané "lagane" vyráběly z pšeničné mouky a vody. První zmínka o podobných těstovinách jako dnešní spagety je z 5. století ve středomořských oblastech. V Itálii se spagety začaly masově vyrábět a konzumovat až v 18. století. Dnes jsou spagety jednou z nejoblíbenějších těstovin po celém světě a jejich historie je spojena s bohatou italskou kuchyní a tradicemi.

Základní suroviny pro přípravu spaget

Základní suroviny pro přípravu skvělých špaget jsou nezbytné a jednoduché. První a základní ingrediencí je samozřejmě těstovina - ideálně italské durum pšeničné špagety. Důležitá je také kvalitní rajčatová omáčka, kterou můžete buď zakoupit nebo si připravit doma ze zralých rajčat, cibule, česneku a bylinek. Pro dochucení budete potřebovat olivový olej, sůl, pepř a mozzarella či parmazán na posypání hotového jídla. Kreativitu můžete uplatnit přidáním dalších surovin dle vašich preferencí, jako jsou bazalka, olivy, kapary nebo chilli papričky. Suroviny by měly být vždy co nejkvalitnější, aby vaše špagety byly skutečně lahodné a autentické.

Oblíbené recepty na spagety

Oblíbené recepty na spagety jsou různorodé a každý si může vybrat podle své chuti. Jedním z nejoblíbenějších receptů je "Spaghetti aglio e olio", což je jednoduchá, ale chutná varianta s olivovým olejem, česnekem a červenými papričkami. Dalším oblíbeným receptem je "Spaghetti carbonara", které se připravuje s vajíčky, slaninou, sýrem pecorino a pepřem. Pro milovníky mořských plodů pak existuje "Spaghetti alle vongole" s mušlemi a bílým vínem. Pro vegetariány je skvělou volbou "Spaghetti al pomodoro e basilico" s rajčaty a bazalkou. Každý recept má své jedinečné aroma a chuť, která potěší vaše chuťové buňky.

Tipy a triky pro dokonalá spagety

1. Používejte dostatečné množství vody při vaření těstovin - ideálně 1 litr na 100 g těstovin. Těstoviny by měly být vařeny ve vroucí osolené vodě, která jim umožní udržet správnou konzistenci.

2. Nekuřte těstoviny - nedoporučuje se je lámat nebo kroutit kolem vidličky při servírování. Místo toho použijte naběračku nebo speciální kleště na těstoviny.

3. Sůl do vařící vody by měla být dostatečná, aby dodala těstovinám chuť, ale nepřesolujte, protože omáčka bude také obsahovat sůl.

4. Neoplachujte těstoviny po jejich uvaření - škrob z povrchu pomůže omáčce lépe se přichytit k těstovinám.

5. Omáčka by měla být připravena z čerstvých surovin a vařena pomalu, aby se všechny chutě propojily.

6. Pamatujte si, že italské spagety jsou obvykle al dente (tj. mírně tvrdší), takže pravidelné ochutnávání je klíčem k dosažení správné konzistence.

S dodržením těchto tipů a triků budete schopni připravit dokonalé spagety jako skutečný profesionál!

Zdravé varianty spaget

Zdravé varianty spaget jsou skvělou volbou pro ty, kteří chtějí jíst zdravě a vyváženě. Místo klasické bílé mouky můžete použít celozrnnou variantu, která je bohatší na vlákninu a živiny. Namísto těstovin z pšeničné mouky můžete vyzkoušet i varianty z čočky, červené řepy nebo batátů. Přidání velkého množství zeleniny do omáček nejen zvyšuje nutriční hodnotu jídla, ale také dodává spagetám svěžest a chuť. Další možností je nahrazení klasických omáček smetanovými nebo rajčatovými omáčkami bez přidaného cukru. Surové nebo lehce orestované zeleninové nudle jsou také skvělou alternativou k tradičním těstovinám a představují nízkokalorickou možnost plnou vitamínů a minerálů. Experimentujte s různými druhy těstovin a omáček a objevte nové zdravé varianty oblíbených spaget!

Spagetové restaurace po celém světě

Spagetové restaurace po celém světě lákají milovníky italské kuchyně na vynikající chuťový zážitek. Jednou z nejslavnějších je "Il Corvo" v Seattlu, která nabízí denně měnící se menu s čerstvými surovinami. V New Yorku si pak můžete vychutnat spagety v "Scarpetta", kde se podávají s nesmírně lahodnou rajčatovou omáčkou. V Paříži zase stojí za návštěvu "Caffe dei Cioppi", kde majitelé pečlivě vybírají ingredience přímo z Itálie. A pokud toužíte po autentických spagetech v Římě, určitě navštivte "Trattoria Da Danilo", která je oblíbená jak u místních, tak i u turistů. Každá ze zmíněných restaurací má svůj unikátní přístup k přípravě tradičních italských těstovin a poskytne nezapomenutelný gastronomický zážitek.

Jak si vychutnat spagety jako Italové

Pokud chcete spagety vychutnat jako Italové, dodržujte několik zásad. Za prvé, nikdy nepřekračujte délku vaření těstovin, měly by zůstat al dente - mírně tvrdší na skus. Dále si dejte pozor na poměr omáčky a těstovin - ideální je, když se těstoviny "oblékají" jen lehce. Kvalitní suroviny jsou klíčem k úspěchu - používejte italský olivový olej, čerstvé bylinky a sýry. A nakonec, nezapomeňte si k talíři spaget dopřát sklenici dobrého vína a užijte si je s chutí a pomalým tempem jako Italové. Buon appetito!

Publikováno: 26. 02. 2024

Kategorie: gastronomie

Autor: Januška Václavík

Tagy: spagety