Nadýchané hrnkové muffiny: Sladká tečka za všedním dnem

Hrnkové Muffiny

Hrnkové muffiny: Rychlá svačina

Hrnkové muffiny jsou ideální volbou, když vás honí mlsná a nemáte moc času. Jejich příprava je rychlá a jednoduchá, stačí smíchat ingredience v jednom hrnku a šup s nimi do trouby. Během chvilky máte na stole voňavé a nadýchané muffiny, které si můžete vychutnat ke kávě nebo čaji.

Základní recept na hrnkové muffiny se dá obměňovat podle chuti a fantazie. Můžete přidat různé druhy ovoce, oříšky, čokoládu nebo třeba kakao. Skvěle chutnají i slané varianty s bylinkami, sýrem nebo šunkou.

Pro začátečníky je ideální vyzkoušet klasický recept s vanilkovou příchutí. Budete potřebovat:

4 lžíce hladké mouky

4 lžíce cukru krupice

2 lžíce kakaa

1/2 lžičky prášku do pečiva

špetku soli

3 lžíce mléka

2 lžíce oleje

1 vejce

1 lžičku vanilkového extraktu

Všechny ingredience smíchejte v hrnku a důkladně promíchejte, dokud nevznikne hladké těsto. Poté nalijte do formiček na muffiny (vymazaných a vysypaných) a pečte v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 15-20 minut.

Hotové muffiny nechte vychladnout a poté je můžete dozdobit podle své fantazie.

Historie a původ muffinů

Muffiny, tyhle malé nadýchané dobroty, mají překvapivě dlouhou a zajímavou historii. Slovo "muffin" se poprvé objevilo v anglických kuchařkách už v 18. století, ale jejich kořeny sahají mnohem hlouběji do minulosti. Předpokládá se, že muffiny se vyvinuly z placatých chlebů pečených na rozpálených kamenech už ve starověkém Egyptě.

V průběhu staletí se recepty na muffiny šířily po Evropě a měnily se podle dostupných surovin a chutí. V Anglii se muffiny staly oblíbenou snídaní a podávaly se s máslem a marmeládou. Do Ameriky se muffiny dostaly s prvními evropskými osadníky a rychle si získaly oblibu. Právě v Americe se zrodily hrnkové muffiny, které známe a milujeme dnes.

Hrnkové muffiny se od klasických liší především vlhčí konzistencí a rychlou přípravou. Díky použití prášku do pečiva a oleje v těstě jsou hrnkové muffiny nadýchané a vláčné. Jejich příprava je navíc velmi snadná a rychlá - stačí smíchat všechny ingredience v jedné míse a naplnit jimi papírové košíčky. Hrnkové muffiny jsou tak ideální volbou pro všechny, kteří hledají rychlý a chutný dezert nebo svačinu.

Ingredience na hrnkové muffiny

Hrnkové muffiny jsou skvělou volbou, když dostanete chuť na něco sladkého, ale nechce se vám trávit hodiny v kuchyni. Kouzlo spočívá v jejich jednoduchosti – všechny ingredience se odměřují pomocí hrnku, žádné váhy a složité postupy. Základní recept obsahuje hladkou mouku, která muffinům dodá nadýchanost. Pro sladkou chuť přidáme cukr krupici, ale můžete experimentovat i s třtinovým cukrem nebo medem. Prášek do pečiva zajistí, že muffiny krásně vyskočí a nebudou placaté. Vajíčka poslouží jako spojovací prvek a dodají těstu vláčnost. Mléko nebo jogurt dodají těstu potřebnou vlhkost. A nakonec olej, ideálně slunečnicový nebo řepkový, muffiny krásně změkčí. Nebojte se experimentovat a přidat do těsta i další ingredience podle vaší chuti. Čokoládové kousky, oříšky, ovoce – fantazii se meze nekladou!

Postup přípravy krok za krokem

    Hrnkové muffiny jsou skvělým receptem pro všechny, kdo si chtějí pochutnat na něčem sladkém a přitom nechtějí trávit v kuchyni hodiny času. Stačí smíchat všechny ingredience dohromady, nalít do formiček a upéct.

    Božena Malá

    Tipy pro dokonalé muffiny

    Hrnkové muffiny jsou skvělou volbou pro všechny pekaře, ať už začátečníky nebo zkušené. Jejich krása spočívá v jednoduchosti - odměrkou je hrnek, takže nepotřebujete váhu. Tajemství dokonalých hrnkových muffinů se ale ukrývá v pár tipech. Vždy používejte ingredience pokojové teploty, ať už je to máslo, vejce nebo mléko. Studené ingredience se hůře spojují a muffiny by nemusely správně nakynout. Suché ingredience jako mouku, cukr a prášek do pečiva smíchejte zvlášť a teprve potom je zapracujte do tekuté směsi. Těsto míchejte jen krátce, dokud se nespojí. Přemícháním byste z muffinů udělali tuhé bulky. Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky, aby se muffiny nepřipekly. Pečte je v předehřáté troubě na 180 stupňů Celsia po dobu 20-25 minut, nebo dokud nejsou zlatavé a na špejli zapíchnuté do středu nevytáhnete čistou. Po upečení nechte muffiny pár minut chladnout ve formě, než je vyklopíte na mřížku. Hrnkové muffiny jsou skvělým základem pro vaši fantazii. Do těsta můžete přidat čokoládové kousky, ovoce, ořechy nebo cokoliv, co máte rádi.

    Varianty a obměny receptu

    Hrnkové muffiny jsou skvělé v tom, že umožňují velkou variabilitu. Základní recept se dá snadno obměňovat a přizpůsobovat chuti a dostupným surovinám. Místo klasické hladké mouky můžete experimentovat s celozrnnou, špaldovou nebo pohankovou moukou pro zdravější variantu. Pro bezlepkovou verzi zvolte bezlepkovou moučnou směs. Do těsta se dá přidat kakao, čokoládové kapky, ovoce (čerstvé i sušené), ořechy, semínka, kandovaná kůra nebo koření jako skořice, perník, muškátový oříšek. Fantazii se meze nekladou! Pokud nemáte po ruce kefír nebo jogurt, můžete je nahradit stejným množstvím mléka smíchaného s lžící citronové šťávy. Pro vegan verzi použijte rostlinné mléko a rostlinný jogurt a vejce nahraďte lněným semínkem namočeným ve vodě. Sladkost těsta upravte podle chuti a druhu použitého ovoce. Hrnkové muffiny jsou skvělým základem pro kreativní pečení a vždycky potěší.

    Vlastnost Hrnkové muffiny
    Náročnost Nízká
    Doba přípravy cca 30 minut

    Nutriční hodnoty a kalorie

    Hrnkové muffiny jsou skvělou volbou pro rychlou a snadnou snídani nebo svačinu. Nutriční hodnoty se ale můžou lišit v závislosti na použitých ingrediencích. Klasický recept na hrnkové muffiny obvykle obsahuje vejce, mouku, cukr a olej. Tyto ingredience dodají muffinům sacharidy, bílkoviny a tuky. Sacharidy jsou důležitým zdrojem energie, bílkoviny podporují růst a obnovu tkání a tuky jsou nezbytné pro vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích. Kalorická hodnota hrnkového muffinu se pohybuje okolo 200-300 kcal, opět v závislosti na receptu a velikosti muffinu. Pokud si hlídáte kalorie, můžete zkusit použít celozrnnou mouku, ovesné vločky nebo snížit množství cukru. Pro zvýšení nutriční hodnoty můžete do těsta přidat i ovoce, ořechy nebo semínka. Ovoce dodá vitamíny, minerály a vlákninu, ořechy a semínka zase zdravé tuky, bílkoviny a vlákninu. Pamatujte, že i když jsou hrnkové muffiny chutné a snadno se připravují, měly by být konzumovány s mírou jako součást vyvážené stravy.

    Uskladnění a trvanlivost muffinů

    Hrnkové muffiny jsou nejlepší čerstvé, ale dají se snadno skladovat pro pozdější spotřebu. Po vychladnutí je uložte do vzduchotěsné nádoby, aby nevyschly. Vydrží tak chutné a vláčné až 3 dny při pokojové teplotě. Pro delší skladování je můžete zmrazit. Nechte je zcela vychladnout a poté je zabalte jednotlivě do potravinářské fólie nebo alobalu. Vložte je do mrazicího sáčku s datem a zamrazte až na 3 měsíce. Pro rozmrazení nechte muffiny přes noc v lednici nebo je ohřejte v mikrovlnné troubě na nízký výkon po dobu několika sekund.

    Ať už si hrnkové muffiny vychutnáte hned nebo si je schováte na později, určitě si pochutnáte na jejich vláčné textuře a lahodné chuti.

    Hrnkové muffiny jsou zkrátka skvělou volbou pro všechny pekaře, ať už zkušené, tak i začátečníky. Jejich příprava je rychlá, snadná a nevyžaduje žádné speciální dovednosti ani vybavení. Stačí smíchat všechny ingredience v jedné míse, naplnit košíčky a upéct. Navíc, díky jejich variabilitě si na své přijde opravdu každý. Můžete je připravit sladké i slané, s ovocem, čokoládou, oříšky nebo třeba sýrem a zeleninou. Fantazii se meze nekladou. Ať už hledáte rychlou snídani, svačinu do školy či práce, nebo dezert pro návštěvu, hrnkové muffiny vás nikdy nezklamou. Jejich lahodná chuť a nadýchaná konzistence si získají srdce malých i velkých. Pusťte se do pečení a objevte kouzlo hrnkových muffinů i vy!

Publikováno: 30. 08. 2024

Kategorie: gastronomie

Autor: Adriana Hájková

Tagy: hrnkové muffiny