Sladká a šťavnatá: Nektarinka je královnou letních dnů

Nektarinka

Původ a historie nektarinky

Nektarinky, tyto sladké a šťavnaté plody, často považované za křížence broskve a švestky, jsou ve skutečnosti jen specifickou odrůdou broskve. Původ nektarinek, stejně jako broskví, sahá až do starověké Číny, kde se pěstovaly již před 4000 lety. Do Evropy se dostaly díky obchodním cestám přes Persii, odtud také pochází jejich jméno odvozené z řeckého slova „nektar“, tedy nápoj bohů. Ačkoliv jsou nektarinky blízce příbuzné broskvím, jejich pěstování je doloženo mnohem později. První zmínky o nektarinkách v Evropě pocházejí až ze 17. století, kdy se objevují v zápiscích italských a francouzských šlechticů. Dlouho se spekulovalo o jejich původu, někteří je považovali za hybrid, jiní za mutaci broskve. Dnes už víme, že nektarinky vznikly spontánní mutací broskvoní a jejich hladká slupka je dána recesivním genem.

Botanická charakteristika

Nektárinka (Prunus persica var. nucipersica) je blízká příbuzná broskve, s níž sdílí většinu botanických znaků. Patří do čeledi růžovitých (Rosaceae) a rodu slivoň (Prunus). Stejně jako broskev je to opadavý strom dorůstající do výšky 4-8 metrů. Kůra je šedohnědá, u starších stromů se odlupuje v šupinách. Listy jsou kopinaté, 7-16 cm dlouhé, se zubatým okrajem. Květy se objevují na jaře, ještě před listy. Jsou obvykle růžové, ale mohou být i bílé. Plodem je peckovice kulovitého tvaru s charakteristickou rýhou na jedné straně. Na rozdíl od broskve má nektarinka hladkou, lesklou slupku bez ochlupení. Dužnina je žlutá až oranžová, šťavnatá a sladká, s výraznou vůní. Uprostřed plodu se nachází tvrdá pecka s jedním semenem.

Nutriční hodnota a zdravotní benefity

Nektárinky, stejně jako ostatní druhy ovoce, jsou doslova nabité vitamíny, minerály a antioxidanty, které jsou nezbytné pro udržení dobrého zdraví. Jsou skvělým zdrojem vitamínu C, který posiluje imunitní systém a chrání buňky před poškozením. Obsahují také vitamín A, důležitý pro zdravý zrak a pokožku, a draslík, který pomáhá regulovat krevní tlak. Nektárinky jsou bohaté na vlákninu, která podporuje trávení a pomáhá udržovat zdravou hladinu cholesterolu v krvi. Pravidelná konzumace nektarinek a dalšího ovoce tak může přispět k prevenci chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby, cukrovka 2. typu a některé druhy rakoviny. Navíc jsou nektarinky nízkokalorické a mají vysoký obsah vody, takže jsou ideálním osvěžujícím dezertem nebo svačinkou během horkých letních dnů.

Pěstování nektarinek

Nektarinky, blízké příbuzné broskví, si získávají na zahradách stále větší oblibu. Jejich sladká, šťavnatá dužina a hladká slupka lákají k ochutnání. Pěstování nektarinek není tak náročné, jak by se mohlo zdát. Důležitý je výběr správného stanoviště. Nektarinky milují slunce a teplo, proto je ideální slunné a chráněné místo. Půda by měla být propustná, hlinitopísčitá s dostatkem živin. Před výsadbou je vhodné půdu obohatit kompostem nebo hnojem. Nektarinky vysazujeme na podzim nebo brzy na jaře. Během vegetace nezapomínáme na pravidelnou zálivku, zvláště v období sucha a během zrání plodů. Pro bohatou úrodu je vhodné nektarinky pravidelně přihnojovat hnojivem s vyšším obsahem draslíku. Stejně jako broskve i nektarinky potřebují pravidelný řez. Ten provádíme na jaře po skončení mrazů. Odstraňujeme nemocné, poškozené a křížící se větve. Správným řezem zajistíme dostatek světla a vzduchu uvnitř koruny, což přispívá k lepšímu vyzrávání plodů a předcházíme tak houbovým chorobám. Sladké a šťavnaté plody nektarinek si pak můžeme užívat od poloviny léta.

Sklizeň a skladování

Není nic chutnějšího než šťavnatá nektarinka utržená přímo ze stromu. Abyste si ale tuto sladkou pochoutku mohli vychutnat v plné kráse, je potřeba vědět, kdy je ten správný čas sklizně. Nektarinky, na rozdíl od broskví, se sklízí v plné zralosti. To poznáte tak, že plody získají sytou barvu, jsou na dotek mírně měkké a uvolňují sladkou vůni. Sklízíme opatrně, abychom nepoškodili slupku, která je u nektarinek velmi citlivá. Po sklizni je ideální nektarinky ihned zkonzumovat. Pokud si je ale chcete uchovat déle čerstvé, uskladněte je v chladničce, kde vydrží až týden. Pro delší uchování je možné nektarinky zamrazit, zavařit nebo z nich připravit lahodný džem. Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv variantu, nezapomeňte, že nektarinky jsou bohatým zdrojem vitamínů a minerálů a jejich konzumace prospívá našemu zdraví.

Vlastnost Nektarinka Broskev
Slupka Hladká Chlupatá
Velikost pecky Střední Střední

Využití v kuchyni

Nektarinky, sladké a šťavnaté ovoce, nacházejí v kuchyni široké uplatnění. Jsou vynikající čerstvé, kdy si nejlépe vychutnáte jejich plnou chuť a aroma. Nektarinky se skvěle hodí do ovocných salátů, kde se snoubí s jahodami, malinami, borůvkami a dalším ovocem. Můžete je přidat do jogurtů, müsli nebo ovesných kaší pro osvěžující snídani nebo svačinu. Zavařování nektarinek je oblíbeným způsobem, jak si užít jejich chuť i mimo sezónu. Připravit si z nich můžete lahodné marmelády, džemy nebo kompoty. Pečení s nektarinkami je také skvělou volbou. Dodají koláčům, dortům a crumble úžasnou chuť a vůni. Vyzkoušejte například nektarinkový koláč s drobenkou, nektarinkový crumble s ovesnými vločkami nebo nektarinkový dort s tvarohovým krémem.

Zajímavosti o nektarinkách

Nektarky jsou blízce příbuzné broskvím, liší se pouze hladkou slupkou. Tato odrůda broskve se pěstovala v Číně už před 2000 lety. Chuťově jsou nektarinky sladší a méně kyselé než broskve. Mají také vyšší koncentraci vitamínu C a A. Vitamín C je silný antioxidant, který chrání buňky před poškozením, zatímco vitamín A je důležitý pro zdravý zrak a imunitní systém. Nektarky jsou také dobrým zdrojem draslíku, který pomáhá regulovat krevní tlak. Nektarky se dají konzumovat syrové, ale i tepelně upravené. Jsou vynikající v dezertech, jako jsou koláče, dorty a zmrzliny. Můžete je také přidat do jogurtu, ovesných vloček nebo smoothie. Nektarkový džem nebo chutney je skvělým způsobem, jak si užít tuto lahodnou letní pochoutku i mimo sezónu.

Publikováno: 24. 01. 2025

Kategorie: jídlo