Ostrov pokladů aneb vše o tabascu
Počátky tabasca
Edmund McIlhenny, bankéř z Marylandu, se přestěhoval do Louisiany kolem roku 1840. McIlhenny, vášnivý kuchař, si oblíbil používání papriček, které mu dávali přátelé, k dochucování svých jídel. Tyto papričky, pravděpodobně odrůdy 'Capsicum frutescens', pocházely z Mexika nebo Střední Ameriky. McIlhenny experimentoval s drcením papriček a jejich smícháním se solí z Avery Island, kde žil. Tato směs se nechala zrát a fermentovat, čímž vznikla pasta s intenzivní chutí a pálivostí.
McIlhenny si uvědomil potenciál své pikantní omáčky a začal ji v roce 1868 prodávat pod názvem Tabasco. Název pochází z mexického státu Tabasco, který je známý pěstováním chilli papriček. Zpočátku prodával omáčku v malých lahvičkách od kolínské, aby zdůraznil její koncentrovanou chuť. Poptávka po omáčce Tabasco rychle rostla a brzy se stala oblíbeným dochucovadlem v USA i v zahraničí.
Výroba a ingredience
Tabasco, ikonická pikantní omáčka s výraznou chutí, se vyrábí z omezeného počtu ingrediencí. Základem je odrůda papriček tabasco, pěstovaná výhradně na Avery Island v Louisianě. Tyto papričky se po sklizni rozmelou se solí a uloží do dubových sudů. Následuje tříleté zrání, během kterého směs získává svou charakteristickou chuť a aroma. Po třech letech se pasta z papriček smíchá s octem a dále se míchá a filtruje, dokud se nedosáhne požadované konzistence. Výsledkem je pikantní omáčka s intenzivní chutí a vůní, která si získala oblibu po celém světě.
Stupnice pálivosti SHU
Pálivost chilli papriček, a tedy i pálivost tabasca a pikantních omáček, se měří na tzv. Scovilleově stupnici pálivosti (SHU – Scoville Heat Units). Stupnici vynalezl americký lékárník Wilbur Scoville už v roce 1912. Scovilleova stupnice měří koncentraci kapsaicinu, alkaloidu, který způsobuje pálivý pocit. Čistý kapsaicin dosahuje na stupnici 16 milionů SHU. Pro srovnání, klasické tabasco má pálivost okolo 2 500–5 000 SHU, což je relativně nízká hodnota. Na trhu existuje nepřeberné množství pikantních omáček, některé dosahují i milionů SHU. Při konzumaci takových omáček je třeba být velmi opatrný.
Pamatujte, že vnímání pálivosti je subjektivní a co jednomu připadá mírně pikantní, může pro druhého představovat nesnesitelný požitek. Vždy začněte s malým množstvím a postupně přidávejte, dokud nenajdete tu pravou úroveň pálivosti pro vás.
Všestranné využití v kuchyni
Tabasco a jiné pikantní omáčky už dávno nepatří jen do zapadlého kouta spíže. Jejich všestranné využití v kuchyni jim právem zaručuje místo v popředí. Kapka pálivé omáčky dokáže dodat šmrnc polévkám, omáčkám, masům i zelenině. Experimentujte s příchutěmi – od klasického tabasca po exotické omáčky s příchutí manga či habanera. Pamatujte, že méně je někdy více. Začněte s malým množstvím a postupně přidávejte dle chuti. Pikantní omáčky se skvěle hodí i do dipů a marinád. Dodají jim říz a pomohou rozvinout chuť masa. Nebojte se experimentovat a objevovat nové způsoby, jak využít pikantní omáčky ve vaší kuchyni.
Pouhá kapka tabasca promění nudnou polévku v ohnivé dobrodružství pro chuťové pohárky.
Zdeněk Dvořáček
Tabasco v koktejlech
Tabasco, tato legendární pikantní omáčka z kajenských papriček, si našla své pevné místo nejen v kuchyni, ale i na barovém pultu. Její ostrá chuť a výrazné aroma dokáží dodat šmrnc a hloubku široké škále koktejlů. Od klasické Bloody Mary, kde kapka tabasca patří k nepostradatelným ingrediencím, až po sofistikované autorské drinky, tabasco otevírá dveře do světa nečekaných chutí. Tajemství tkví v jeho schopnosti vyvážit sladké a slané tóny, podtrhnout ovocné nuance a dodat nápoji pikantní říz. Stačí pár kapek a i obyčejný koktejl se promění v nevšední chuťový zážitek. Nebojte se experimentovat a objevte kouzlo tabasca v koktejlech i vy!
Zdravotní benefity pálivosti
Pálí vám to rádo? Pak pro vás máme dobrou zprávu! Pálivá jídla, ať už dochucená tabascem nebo jinou pikantní omáčkou, můžou mít překvapivě pozitivní vliv na naše zdraví. Kapsaicin, látka zodpovědná za pálivou chuť, je doslova nabitý antioxidanty, které chrání naše buňky před poškozením volnými radikály. Studie naznačují, že pravidelná konzumace kapsaicinu může přispět k snížení rizika některých chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby nebo dokonce rakovina. Pálivá jídla také dokáží nastartovat metabolismus a podpořit tak hubnutí. Navíc, věděli jste, že kapsaicin funguje i jako přírodní analgetikum? Pomáhá tlumit bolest, a proto se používá i v některých lécích proti bolesti svalů a kloubů. Než se ale pustíte do konzumace pálivých jídel ve velkém, mějte na paměti, že všeho moc škodí. Poslouchejte své tělo a v případě jakýchkoli potíží se poraďte se svým lékařem.
Vlastnost | Tabasco | Jiná pálivá omáčka (Příklad) |
---|---|---|
Hlavní složka | Kajenský pepř | Habanero papričky |
Stupeň pálivosti (Scoville) | 2,500 - 5,000 SHU | 10,000 - 30,000 SHU |
Barva | Červená | Oranžová |
Použití | Univerzální, do polévek, omáček, na maso | Na burgery, do dipů, na kuřecí maso |
Zajímavosti a legendy
Svět pikantních omáček je plný zajímavostí a legend. Například, věděli jste, že slovo „tabasco“ pochází z indiánského jazyka a znamená „země, kde je půda vlhká“? Tato slavná omáčka se vyrábí z chilli papriček odrůdy tabasco, které se pěstují pouze na ostrově Avery Island v Louisianě. Legenda praví, že první semínka této papričky daroval zakladateli společnosti McIlhenny, Edmundu McIlhennymu, jistý pán Gleason, který je přivezl z mexické Tabasca. Ať už je pravda jakákoli, jedno je jisté: tabasco se stalo synonymem pro pikantní omáčky po celém světě.
Zajímavostí je, že stupnice pálivosti chilli papriček, Scovilleova stupnice, byla vynalezena lékárníkem Wilburem Scovillem už v roce 1912. Zatímco paprika jalapeño má na této stupnici 2 500–8 000 jednotek, omáčka Tabasco se pohybuje od 2 500 do 5 000 SHU. Pro opravdové milovníky pálivého existují ale mnohem ostřejší omáčky, některé dosahují i milionů jednotek! Tyto extrémně pálivé omáčky se ale nedoporučují konzumovat v nezředěné formě, mohlo by to mít nepříjemné následky.
Publikováno: 18. 01. 2025
Kategorie: jídlo