Neodolatelný cukrkandl: recept na tradiční druh cukroví

Cukrkandl

Historie cukrkandlu

Historie cukrkandlu sahá až do středověku, kdy byl tento sladký pokrm oblíbený zejména u šlechty. Původně se vyráběl z medu, ořechů a sušeného ovoce. Postupem času se receptura rozšířila o další ingredience jako cukr, mák nebo skořici. Cukrkandl se tradičně pekl na vánoční svátky a slavnostní příležitosti. Jeho název pochází z německého slova "kandiszucker", což znamená krystalový cukr. Tento lahodný dezert si zachoval svou popularitu dodnes a je nedílnou součástí české vánoční tradice.

Tradiční recept na cukrkandl

Tradiční recept na cukrkandl je jednoduchý a oblíbený po staletí. Kombinuje křehké těsto s bohatou náplní z mletých vlašských ořechů, cukru, skořice a medu. Pro těsto smícháme mouku, máslo, žloutky a cukr. Náplň připravíme smícháním nasekaných ořechů s cukrem a skořicí. Těsto rozválíme, naneseme náplň a zabalíme do podlouhlého válečku. Pečeme a nakrájíme na plátky. Cukrkandl je tak sladký pokrm ideální k šálku horkého čaje nebo kávy.

Variace a moderní úpravy

Variace a moderní úpravy cukrkandlu se v průběhu let vyvíjely podle aktuálních trendů a chuťových preferencí. Kromě tradičního receptu s máslovým těstem a ořechy existují různé inovativní varianty, jako například přidání kvalitní hořké čokolády nebo citrusových kůrek pro osvěžující nádech. Moderní cukráři také experimentují s různými druhy ořechů, sušeného ovoce nebo exotických koření, aby dodali cukrkandlu nový rozměr chuti. V současné době jsou oblíbené i veganské verze cukrkandlu bez živočišných produktů pro ty, kteří preferují rostlinnou stravu. Důležité je však zachovat autentičnost a tradici tohoto lahodného pečiva při jakémkoli moderním zpracování.

Jak si vyrobit cukrkandl doma

Jak si tedy můžete připravit tradiční cukrkandl doma? Začněte smícháním 250 g másla s 200 g moučkového cukru do hladké hmoty. Přidejte 2 žloutky a 1 lžičku vanilkového extraktu. Postupně vmíchejte 400 g hladké mouky a hněťte těsto, dokud není hladké. Těsto nechte odpočinout v lednici minimálně hodinu. Poté ho rozválejte na pomoučeném válu na cca 0,5 cm tloušťky a vykrájejte různými formičkami. Pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů Celsia asi 10-12 minut, dokud cukrkandly nezezlátne. Nakonec je můžete ozdobit polevou z moučkového cukru a citronové šťávy nebo posypat strouhanými ořechy či kokosem.

Tipy na servírování a skladování

Při servírování cukrkandlu doporučuji podávat ho na elegantním stříbrném podnosu nebo na zdobeném porcelánovém tácku. Pokud chcete vytvořit efektní prezentaci, můžete cukrkandl ozdobit čerstvými květinami nebo skořicovými hřebíčky. Pro skladování je nejlepší cukrkandl uskladnit v uzavřené dóze nebo plechovce při pokojové teplotě, aby si zachoval svou křehkost a chuť. Doporučuje se konzumovat cukrkandl do týdne od výroby pro optimální čerstvost.

Zajímavosti o cukrkandlu

Cukrkandl je tradiční druh českého vánočního cukroví, který má svůj původ v 19. století. Název "cukrkandl" pochází z německého slova "kandiszucker", což znamená kandovaný cukr. Tento druh sladkosti se původně vyráběl ručně a byl oblíbeným dezertem na vánočních trzích. Cukrkandly bývaly zdobeny různými motivy a vzory, které symbolizovaly radost a hojnost v přicházejícím roce.

Tradičně se cukrkandly pekly ve speciálních formách s reliéfním vzorem, který se potom zdobil polevou nebo ozdobným cukrem. Dnes existuje mnoho variant tohoto receptu, které kombinují různé druhy ořechů, sušeného ovoce nebo koření. Moderní úpravy zahrnují také použití netradičních ingrediencí jako například chilli či mořská sůl pro zajímavou chuťovou kombinaci.

Cukrkandly jsou oblíbeným dárkem a součástí vánočních tradic mnoha rodin po celém Česku. Jejich sladká chuť a křehká konzistence je ideálním doplňkem k šálku horkého čaje nebo svařeného vína během zimních večerů. Doma si můžete vyrobit cukrkandly snadno podle tradičního receptu a ozdobit je podle vlastní fantazie pro osobitý vánoční zážitek.

Reakce čtenářů na ochutnávku cukrkandlu

Reakce čtenářů na ochutnávku cukrkandlu byly nadšené a plné chvály. Mnozí si pochvalovali jeho křehkost a lahodnou chuť, která připomínala vánoční svátky a tradici. Někteří čtenáři dokonce sdíleli vzpomínky na své babičky, které také pekly tento tradiční druh cukroví. Jedna z čtenářek napsala: "Cukrkandl mi připomněl mé dětství a vůni vanilkových sušenek, určitě ho budu péct i já pro svou rodinu." Celkově byla reakce velmi pozitivní a cukrkandl si získal srdce mnoha čtenářů svou jedinečnou chutí a nostalgií spojenou s domácím pečením.

Publikováno: 26. 02. 2024

Kategorie: kuchyně

Autor: Januška Václavík

Tagy: cukrkandl | druh cukroví