Nadýchaný cuketový koláč, který si zamilujete!

Cuketový Koláč

Co je cuketový koláč?

Cuketový koláč je něco, co by vás možná na první pohled nenapadlo upéct, ale věřte, že stojí za to! Je to takový malý zázrak - spojuje v sobě cuketu a sladkou chuť, a výsledek? Prostě báječný! U nás doma ho milují všichni, od babičky až po nejmladšího člena rodiny. A víte, co je na něm nejlepší? Je tak jednoduchý na přípravu! Vláčné těsto se doslova rozplývá na jazyku a cuketa? Tu tam vlastně ani necítíte. Skvěle se kamarádí s vlašskými ořechy, kakaem nebo třeba skořicí. Je to vlastně takový tajný způsob, jak propašovat zeleninu do jídelníčku mlsounům. A co teprve možnosti úprav! Můžete ho upéct z jakékoli mouky, přidat jablka, rozinky, nebo třeba kousky hořké čokolády. Každý si ho může upravit přesně podle své chuti - prostě takový koláč tisíce tváří.

Historie cuketového koláče

Kdo by to byl řekl - cuketový koláč není žádná novinka! Tahle šťavnatá dobrota, co krásně voní po koření, má za sebou docela zajímavý příběh. Když se v dávných dobách musel každý kousek cukru doslova počítat, hospodyňky si věděly rady. Místo drahého sladidla přidávaly do těsta zeleninu - mrkev, dýni nebo právě cuketu. Nejenže koláč krásně osladily, ale navíc byl díky tomu příjemně vláčný.

První recepty na cuketový koláč se začaly objevovat v Itálii už v osmnáctém století, což není žádné překvapení - vždyť Italové pěstovali cukety odnepaměti. Když pak v devatenáctém století spousta Italů odešla za lepším životem do Ameriky, vzali si tenhle recept s sebou. A tam se teprve rozjela pořádná cuketová mánie!

Během dvacátého století si tenhle nenápadný moučník našel cestu do kuchařek po celém světě. Dneska už na něj narazíte všude - od domácích kuchyní až po nóbl kavárny. A variant? Těch je nepočítaně! Od té nejjednodušší s citronovou kůrou až po vymazlené dorty plněné krémem.

Typy cuketového koláče

Cuketový koláč je prostě báječná věc, která vám nikdy nezevšední. Když vytáhnete z trouby tenhle voňavý zázrak, můžete si vybrat hned z několika variant. Některým zachutná lehký, nadýchaný koláč s citronovou polevou, kde se jemná cuketa krásně doplňuje s osvěžující citrusovou chutí. Pokud máte rádi odvážnější kombinace, určitě vyzkoušejte verzi s ořechy a čokoládou - ta vás dostane svojí hrou chutí. A když zatoužíte po něčem slaném, pikantní cuketový koláč se sýrem a čerstvými bylinkami je jasná volba. Nejlíp chutná s křupavým salátem. Ať už si vyberete jakoukoliv variantu, s cuketovým koláčem nikdy nešlápnete vedle. Skvěle se hodí k snídani, jako svačinka i sladká tečka po obědě.

Ingredience na cuketový koláč

Připravte si tenhle báječný cuketový koláč z běžných surovin, které najdete v každé kuchyni. Stačí vám obyčejná hladká mouka, ale klidně použijte i špaldovou, pokud ji máte radši. Do těsta přijde klasický bílý cukr, ale skvěle funguje i třtinový - je to jen na vás. Hlavní surovinou je samozřejmě čerstvá cuketa, kterou důkladně umyjte a nastrouhejte najemno. Pro správnou vláčnost přidejte pár vajec a trochu oleje. Nakonec stačí jen špetka soli a prášek do pečiva - a můžete se vrhnout na pečení téhle dobroty!

Jednoduchý recept krok za krokem

Kdo by si pomyslel, že obyčejná cuketa může být základem tak báječného moučníku? Když se line z trouby vůně pečeného cuketového koláče, hned je v kuchyni útulněji. A víte co? Upéct ho zvládne opravdu každý.

Do mísy si nachystejte nastrouhanou cuketu, rozklepněte pár vajec, přisypte cukr a mouku. Kapka oleje, špetka soli a vanilkový cukr dodají těstu tu správnou chuť. Nezapomeňte na kypřící prášek, ať koláč krásně vyběhne. Všechno promíchejte, až vznikne hladké těsto. To pak přelijte do formy, kterou jste předtím vymazali a vysypali.

Troubu rozehřejte na 180 stupňů a koláč v ní nechte asi třičtvrtě hodinky. Špejlí pak zkontrolujte, jestli je propečený - měla by zůstat čistá. Než se pustíte do zdobení, nechte koláč pořádně vychladnout. Pak už stačí jen posypat moučkovým cukrem, ozdobit ovocem nebo přidat kopečky šlehačky. Mňam, to bude dobrota!

Cuketový koláč je jako prázdné plátno, které čeká na vaše kulinářské tahy štětcem. Můžete ho ochutit sladce i slaně, přidat ovoce, ořechy nebo čokoládu a vytvořit tak pokaždé originální a lahodné dílo.

Anežka Procházková

Tipy a triky pro nejlepší koláč

Chcete upéct báječný cuketový koláč? Mám pro vás pár osvědčených triků. Cuketa je sice nenápadná zelenina, ale správným kořením ji dokážete parádně rozehrát. Nebojte se přidat pořádnou dávku skořice, špetku muškátového oříšku nebo voňavý hřebíček. Pro svěží nádech se skvěle hodí nastrouhaná kůra z citronu nebo pomeranče. Nejdůležitější krok? Pořádně vyždímejte nastrouhanou cuketu! Vezměte čistou utěrku nebo kus plátna a vymačkejte z ní maximum vody. Jen tak dosáhnete té správné konzistence těsta. Odměnou vám bude dokonale nadýchaný a vláčný koláč. A pokud toužíte po extra křupavém povrchu, posypte ho před pečením nasekanými ořechy nebo oblíbenými semínky.

Nutriční hodnoty cuketového koláče

Cuketový koláč je úžasný způsob, jak proměnit obyčejnou zeleninu v něco výjimečného. Když se do něj pustíte, překvapí vás, kolik dobrého tělu přináší. Cukety jsou plné vitamínů, hlavně céčka a káčka, nechybí jim ani draslík a vláknina, která dělá dobře našemu zažívání. Když přidáme vajíčka, dostaneme pořádnou dávku bílkovin a béčkových vitamínů.

Každý recept je samozřejmě jiný a s ním se mění i to, jak moc je koláč zdravý. Záleží hlavně na tom, kolik do něj dáme cukru a tuku. Pokud chcete zdravější verzi, sáhněte po celozrnné mouce, uberte cukr a použijte dobrý rostlinný olej.

Tenhle nenápadný moučník prostě není jen obyčejný dezert - je to malý zázrak plný živin, který si můžete dopřát s čistým svědomím.

Variace a obměny receptu

Cuketový koláč je prostě skvělá věc a můžete ho upéct na spoustu způsobů. Máte chuť na něco sladkého? Hoďte tam kousky čokolády nebo trochu kakaa. Když chcete něco pro zdraví, sáhněte po celozrnné mouce nebo vločkách. Fajn trik je přidat do těsta zakysanou smetanu - bude krásně vláčný. A což takhle si pohrát s kořením? Se skořicí, muškátovým oříškem nebo zázvorem dostane úplně jiný rozměr. Cuketa sama tolik chuti nemá, proto se skvěle kamarádí s ovocem. Ať už přidáte borůvky, maliny, jahody nebo jablka - vždycky to bude paráda. Tak se do toho pusťte a upečte si svůj vlastní originální cuketový koláč!

Srovnání receptů na cuketový koláč
Vlastnost Recept 1 Recept 2
Množství cukru (g) 200 150
Počet vajec 3 2

Servírování a skladování koláče

Tenhle báječnej cukeťák si můžete vychutnat za tepla i ze studena - jak vám to zrovna sedne. Když ho vytáhnete z trouby, posypte ho pořádně moučkovým cukrem, to mu dodá tu správnou sladkou tečku a vypadá to parádně. Jestli ho radši mlsáte studený, zkuste ho vylepšit kopečkem zakysanky nebo šlehačky. A víte, co se k němu ještě skvěle hodí? Ovocná poleva - třeba jahodová nebo borůvková, to je prostě paráda. Chcete si ho schovat na další den? Žádnej problém - stačí ho zabalit do fólie nebo šoupnout do krabičky a dát do lednice. Tam vám vydrží v pohodě i tři dny. Je to zkrátka fantastickej moučník, kterej si dáte k odpolední kávičce nebo čaji, a skvěle zakončí i nedělní oběd. Jeho vláčnost a jemná chuť si získá úplně každýho - od mrňousů až po babičku. Ať už ho naservírujete jakkoli - teplej, studenej, s ovocem nebo bez - vsadím se, že si na něm pochutnáte.

Oblíbenost cuketového koláče

Víte, co je na cuketovém koláči tak skvělé? Je prostě báječný z tolika důvodů! Když se do něj zakousnete, ucítíte tu příjemně vláčnou texturu a jemnou chuť, která nadchne snad každého. Cuketa v něm funguje naprosto perfektně - dodá těstu šťavnatost, ale přitom nepřehluší ty ostatní dobroty jako skořici, muškátový oříšek nebo vanilku.

A nejlepší na tom je, že ho zvládne upéct opravdu každý. Není to žádná věda - prostě smícháte suroviny, nalijete do formy a šup s ním do trouby. Hotovo!

Co mě na něm baví nejvíc je, jak si s ním můžete vyhrát. Jednou ho ozdobíte polevou, podruhé přidáte ořechy nebo ovoce - pokaždé může být jiný. Ať už ho servírujete ještě teplý nebo až vychladne, věřte mi, že tento koláč si zamilujete. A nejen vy - každý, kdo ho ochutná, bude chtít recept!

Publikováno: 26. 02. 2025

Kategorie: jídlo